Szolgáltatók Külön légtérben tesztelhetnek elektromos repülőket Skandináviában

Külön légtérben tesztelhetnek elektromos repülőket Skandináviában

autopro.hu/V.M. | 2020.02.04 10:21

Külön légtérben tesztelhetnek elektromos repülőket Skandináviában

A nemrég elstartolt Green Flyway program keretében a világ első, elektromos repülők tesztelésére szolgáló légtere jött létre Norvégia és Svédország között. Kiváló területen tesztelhetnek elektromos repülőket mostantól, a nagyméretű légtér a klímája, és a hegyeket, tavakat, illetve erdőket is magába foglaló felszíne miatt kihívásokkal teli tesztkörnyezetet biztosít.

Mindkettő országban számos légitársaság, valamint más, légiközlekedési ágazatban érdekelt cég támogat már az elektromos repüléshez kötődő kutatás-fejlesztési projekteket. Az új együttműködés, ami részben az EU 2 millió eurós hozzájárulásának köszönhetően jöhetett létre, költséghatékonyan segítheti e vállalatok törekvéseit. A Green Flyway projektmenedzsere, Hans Petter Kvikne úgy nyilatkozott, hogy a program célja elektromos repülőgépek, illetve drónok tesztrepüléseinek szervezése a norvég Røros, valamint a svéd Østersund települések repülőterei között.

Kiválóan megválasztott tesztterület

A nagyméretű légtér a klímája, és a hegyeket, tavakat, illetve erdőket is magába foglaló felszíne miatt kihívásokkal teli tesztkörnyezetet biztosít. A határ két oldalán található repülőterek között adott a közvetlen, azaz point-to-point repülés lehetősége. A határon átívelő légi utakkal kapcsolatban Kvikne megjegyezte, hogy lehetőség adódik a határátlépési szabályozás előnyeinek és hátrányainak vizsgálatára is. A helyszín további erőssége a kereskedelmi légi forgalom alacsony intenzitása, amit kiválóan szemléltet, hogy a norvég Røros légikikötőjében naponta mindössze kettő-három gép fordul meg.

Előbbi, csakúgy mint a svéd Åre Östersund repülőtér 2500 méter hosszúságú kifutóval, hangárakkal, valamint a pilóta vezette és a pilóta nélküli légi járművek tesztelésére szóló jogosítványokkal is rendelkezik. A Rørostól északnyugatra található Trondheim nemzetközi reptere ugyancsak fogadhat gépeket a program keretében, de elsődleges feladatát a megújuló energiaforrások tárolásához és szállításához kapcsolódó kutatások alkotják.

Már meg van az egyik első vevő

A norvég nemzeti légitársaság, a Widerøe nemrég bejelentette, hogy készen áll elektromos repülőgépek vásárlására. Elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy a Rolls-Royce-szal közösen fejleszt hajtóművet az elektromos repülők számára. Bár a legnagyobb ilyen repülőgép ma még csak négyüléses, a Green Flyway programjában is résztvevő új svéd vállalat, a Heart Aerospace célja, hogy a következő évek során előálljon egy tizenkilenc ülést számláló típussal – olvasható a Forbes oldalán.

Együttműködési lehetőségek

A SINTEF Digital egyik munkatársa, Trond Bakken elmondta, hogy kutatócsoportja mintegy kétszáz elektromos repülőhöz, illetve azok infrastruktúrájához kötődő projektről tud. Hozzátette, hogy a Green Flyway jó lehetőség nyújt a fejlődési szakaszában lévő iparág számára, hogy kiaknázza a trondheimi autonóm vízijármű-fejlesztés és a közte fennálló szinergiákat.

Nyitókép: Pexels

Kiemelt Partnereink