Szolgáltatók Közösségi taxiszolgáltatóként akar sikeres lenni a VW

Közösségi taxiszolgáltatóként akar sikeres lenni a VW

Kuthi Áron | 2019.02.04 05:01

Közösségi taxiszolgáltatóként akar sikeres lenni a VW

Hamburgban áprilistól új közösségi utazási formával lehet találkozni. MOIA néven taxiszolgáltató indul, amely egy járműbe legfeljebb hat, egy irányba induló utast tud összeszervezni.

Hirdetés

A szolgáltatás valójában iránytaxi-megosztás, ahol az indulás és érkezés helyét mindig a legtávolabbról induló, illetve a legmesszebbre igyekvő utas határozza meg. A fuvarokat nem diszpécser, hanem algoritmus hangolja össze és szervezi egy autóba. A MOIA a Volkswagen legújabb mobilitási ötlete, amelyet leányvállalati formában hozott létre.

A MOIA a Hochbahn városi és elővárosi vasúti szolgáltatóval együttműködésben elektromos Volkswagen kisbuszokkal vág neki, első körben száz jármű lesz a flottában, de ezt egy éven belül megötszöröznék. Jelenleg tesztidőszak zajlik, illetve folyik az első, legalább háromszáz sofőr toborzása, betanítása.

A szolgáltatást mobilos applikáción keresztül lehet majd igénybe venni, az árak pedig valahol a városi tömegközlekedési menetjegy és a hagyományos taxi árszabása között fognak alakulni. A sárga-fekete színű taxikban ingyen WiFi, USB-töltő, valamint olvasólámpa emeli a komfortot. A MOIA saját töltőállomást is épített a járműveknek.

A MOIA Hannoverben és közvetlen környékén már tavaly augusztus óta üzemel, igaz, szerényebb, és nem is elektromos flottával, itt 35 hagyományos Volkswagen minivan teljesít szolgálatot 140 sofőrrel. Berlinben és Helsinkiben is épül a csapat, itt később várható az indulás.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink