Szolgáltatók Kína mégis növelte ritkaföldfém-exportját

Kína mégis növelte ritkaföldfém-exportját

MTI | 2019.08.09 08:00

Kína mégis növelte ritkaföldfém-exportját

Második hónapja mutatott emelkedést Kína ritkaföldfém-kivitele júliusban annak ellenére, hogy Peking kilátásba helyezte bányászati terméke exportjának korlátozását az amerikai szankciókra válaszul.

Hirdetés

Az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagok kivitele a kínai vámhatóság adatai szerint a múlt hónapban 5243 tonnát ért el, vagyis 32 százalékkal nőtt a júniusi 3966 tonnához képest. Éves összevetésben a ritkaföldfémek exportja ezzel 15,8 százalékkal emelkedett júliusban, és a legmagasabb eredményt produkálta tavaly december óta.

Komoly érvágást jelentene

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság még május végén, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások elakadása után azzal a bejelentéssel állt elő, hogy Kína a belföldi keresletet fogja előtérbe helyezni a ritkaföldfémek bányászatának fejlesztését szolgáló intézkedéseiben. Ez komoly érvágást jelentene a kínai beszállítókra támaszkodó gyártóknak világszerte, Kínában termelik ki ugyanis a legnagyobb mennyiségben a ritkaföldfémeket a világon, a globális termelés mintegy 85 százaléka onnan származik. Az ásványoknak ez az összesen 17 kémiai eleme kulcsfontosságú alapanyagnak számít az elektronikai termékek, félvezetők, valamint különféle hadiipari felszerelések gyártásában.

Még nem vezettek be korlátozásokat

A kínai vezetés május végén kilátásba helyezte, hogy korlátozni fogja az elsősorban elektronikai és katonai eszközök gyártásához használt ritkaföldfémek exportját az után, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Washington emellett nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva kizárta a Huaweit az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből.

Peking az eddigi fenyegetései dacára egyelőre nem vezetett be korlátozásokat a kivitelre vonatkozóan, de az érintett gazdasági szereplők egyre nagyobb aggodalommal figyelik a helyzetet, hiszen a májusi szankciók óta az Egyesült Államok újabb pótvámok bevezetését jelentette be a korábbi büntetővámok által nem sújtott, 300 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre szeptember 1-étől, Kína pedig ellenlépéseket ígért.

28 476 tonna

A kínai ritkaföldfémipar résztvevőit tömörítő szervezet egy szerdán kiadott nyilatkozatban úgy foglalt állást, hogy a kínai árucikkeket sújtó amerikai büntetővámok egyoldalú és protekcionista eszközök, és elítélte a Kínával szemben alkalmazott "zaklató magatartást". A szervezet szerint azonban a ritkaföldfémeket értékesítő vállalatoknak egyaránt bővíteniük kell a külföldi és a belföldi piacaikat.

Az év első hét hónapjában a kínai ritkaföldfém-export 28 476 tonnás mennyiséget tett ki, a múlt év azonos időszakához képest ezzel 7,3 százalékkal mérséklődött. Peking az év második felére vonatkozó ritkaföldfém-kiviteli kvótákat egyelőre nem jelentette be.

Kiemelt Partnereink