Szolgáltatók Kiderült, milyen feltételekkel utazhatunk márciustól

Kiderült, milyen feltételekkel utazhatunk márciustól

autopro.hu/P.B. | 2024.02.21 11:20

Kiderült, milyen feltételekkel utazhatunk márciustól

Fotó: Pörge Béla

Új tarfirendszert vezet be az építési és közlekedési minisztérium a MÁV és a Volánbusz járatain 2024. március 1-jétől. A kedvezmények egyszerűsödnek, és új napijegyeket is bevezetnek - részletek immár elérhetők a MÁV honlapján.

Az új tarifarendszer legfontosabb eleme, hogy mindössze kettő bérlet marad a helyközi közlekedésben: a vármegyebérlet és az országbérlet, azaz a kilométer alapú bérletek megszűnnek. Egyszerűsödnek a kedvezmények is: a bérletek esetében csak teljes árú, vagy 90 százalékos kedvezmény lesz elérhető, ugyanakkor az új tarifarendszerben a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékkal élők éppúgy díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a 65 év felettiek.

Menetjegyek esetében megmarad az 50 százalékos kedvezmény a 14 és 25 év közötti diákok, valamint a közalkalmazottak számára. Viszont a menetjegyeknél más kedvezmény nem lesz, azaz sem 90, sem 33 százalékos variáció nem marad, csak a teljes ár, a díjmentes és az 50 százalékos kedvezmény.

Nagy kedvezmény az alkalmi utasoknak is, jól járnak a budapestiek

Fontos újdonság a Vármegye24 és a Magyarország24 napijegyek bevezetése. Ezekből kedvezményes variáció nem lesz, egységesen 999 forint a vármegyei napijegy, és 4999 forint az országos. A Vármegye24 az adott megye területén belül érvényes 24 órán át korlátlan utazásra, azonban helyjegyköteles vonatokra nem érvényes, az országos napijegy azonban érvényes akár az IC-kre is, természetesen helyjegy váltásával együtt. Ugyanakkor a kiegészítőjegyet igénylő távolsági buszjáratokon mindkét napijegy érvényes kiegészítőjegy váltása nélkül is.

A megállapodás értelmében Budapesten belül továbbra is érvényes a Budapest-bérlet a Volánbusz és a MÁV járatain is, ugyanakkor március 1-jétől a BKK-járatokon is érvényes lesz a Pest vármegyei bérlet. A Pest megyére megváltott Vármegye24 napijegy és az országos napijegy viszont Budapesten belül csak a Volánbusz és a MÁV járatain lesz használható.

A különböző kedvezményekről részletesebben és az egyedi, speciális esetekről (például a megyehatárokon fekvő állomásokon érvényes díjszabásról) ide kattintva olvashat.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink