Szolgáltatók Hat ország fémipari szakszervezete fogott össze

Hat ország fémipari szakszervezete fogott össze

MTI | 2014.02.18 15:54

Hat ország fémipari szakszervezete fogott össze

A közös projekt célja, hogy megismerjék az egymás gazdasági életében is meghatározó szerepet játszó járműipar szociális jellemzőit és összehasonlíthassák a közép-kelet-európai autóiparban a szociális párbeszédre, a bérezésre vonatkozó minimális követelményeket, eredményeket, figyelembe véve a globális és ágazati változásokat.

Hirdetés

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöke elmondta: Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Szlovénia vas- és fémipari szakszervezeti szövetségeinek képviselői Budapesten találkoztak kedden.

Tájékoztatása szerint a beszállítókkal együtt legalább egymilliónyian dolgoznak az európai járműiparban. Az anyavállalatok és a leányvállalatok eltérő munkafeltételei és az eltérő bérezés sok feszültséget teremt a munkavállalók között.

A szakszervezetek célja, hogy azonos munkafeltételek között közeledjenek a bérek és a szociális ellátások, javuljon a szociális párbeszéd és ne csak az ipar, hanem a munkavállalók helyzete is dinamikusan javuljon.

Az egyes országok helyzetét összegezve készül egy tanulmány, amelyet ez év közepén a Nürnbergben tartandó konferencián vitatnak meg a résztvevők, illetve egy közös dokumentum elfogadását is célul tűzték ki.

Balogh Béla emlékeztetett arra, hogy Magyarország is sokat profitál a járműgyártásból, hiszen a GDP 7 százalékát, az export 20 százalékát ebben az iparágban állítják elő.

Kiemelt Partnereink