Szolgáltatók Hamarosan százezrek használhatják Budapesten az 5G szolgáltatást

Hamarosan százezrek használhatják Budapesten az 5G szolgáltatást

autopro.hu/P.B. | 2020.10.14 13:49

Hamarosan százezrek használhatják Budapesten az 5G szolgáltatást

Fotó: facebook.com/huawei

Budapesten és környékén közel kétszáz bázisállomáson kapcsolja fel a Vodafone Magyarország az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás a szolgáltató ügyfelei számára. A Vodafone Magyarország emellett együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), melynek keretében a vállalat saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít az egyetemen épülő kísérleti 5G hálózat és 5G Laboratórium létrehozásához és üzemeltetéséhez – ezzel hozzájárulva a hazai 5G-re épülő innovációk fejlesztéséhez, valamint az Európai Unió 5G tematikájú kutatás-fejlesztési programjaiba való bekapcsolódáshoz.

Hirdetés

Szerdán délelőtt a BME falai között tartott online sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Vodafone együttműködési megállapodást írt alá az egyetemmel melynek keretében a vállalat saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít az egyetemen épülő kísérleti 5G hálózat és 5G Laboratórium létrehozásához és üzemeltetéséhez. Érdekesség, hogy a járványhelyzet miatt digitális aláírásra került sor, az ehhez szükséges tollakat pedig egy drón vitte oda az aláírókhoz.

Dr. Levendovszky János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorhelyettese szólalt fel elősz az eseményen. Elmondta, hogy nem volt még olyan ünnepélyes alkalom az egyetemen, ami egy frekvenciasávról szólt, és ez ugyan nem látványos, ám nagyon értékes megállapodás. A Vodafone azzal, hogy 40 megahertzes frekvenciasávot biztosít a BME számára, óriási lökést ad az egyetemi kutatásoknak - fogalmazott Dr. Levendovszky János.

A rektorhelyettes kiemelte, hogy az 5G hálózat nemcsak a tradicionális szolgáltatásról szól, hanem annál többről, hiszen ennek segítségével gépek, járművek kommunikálhatnak egymással.

Dr. Vári Péter, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese örömét fejezte ki, hogy megszületett az első gyümölcse az NMHH két éve megkezdett munkájának, amit a szolgáltatókkal és az egyetemekkel együtt indítottak. Hozzátette, bízik benne, hogy hamarosan még több ilyen megegyezésre kerül sor.

Az 5G igazi előnye azon múlik, hogy mennyire aknázzuk ki

Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy nagyon jelentős alkalom tartja ezt a szerdai sajtótájékoztatót.

A helyettes államtitkár szerint az 5G esetében extra kihívás, hogy ez a hálózat sok szempontból egy ígéret és potenciál. "Óriási szerepe van az 5G értékében a K+F szektornak" – fogalmazott, majd hozzátette, hogy az egyetemeken múlik, hogy mennyire használjuk ki az 5G-ben rejlő potenciált.

Új mérföldkő az 5G fejlesztésében

A Vodafone az eseményen jelentette be, hogy a következő hetekben közel kétszáz bázisállomáson kapcsolja fel az 5G-t, melynek eredményeképp a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás az ügyfelek számára.

Az érintett bázisállomások felépítése, illetve hardveres fejlesztése már szinte teljes egészében befejeződött, a következő hetekben a szoftveres tesztelések után elindítjuk a szolgáltatást, melynek köszönhetően több százezren tapasztalhatják majd meg az újgenerációs mobilhálózat elképesztő képességeit, ezzel pedig egy újabb jelentős lépést teszünk annak érdekében, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalába tartozzon.” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöke.

A Vodafone Magyarország saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et bocsát a BME részére a 3500 MHz-es sávban. A frekvencia alkalmas lesz a BME teljes területén az egyetem beltéri kísérleti 5G hálózatának működtetéséhez, továbbá az ennek keretében létrejövő nyitott innovációs környezet és 5G Laboratórium létrehozásához.

Nagy lépés a BME számára

Az 5G már nem a jövő, hanem a jelen technológiája, amely jelentős változást hoz az élet minden területén, többek között az iparban is. Várhatóan az 5G lesz a 21. század gazdaságának kommunikációs hálózata, és hozzájárul a Jövő Gyárának megvalósításához, az Ipar 4.0 paradigma kiteljesítéséhez. Az 5G teszthálózat létrejöttével a BME a hazai 5G fejlesztések centrumává válik, amely kész a KFI kooperációra minden a távközléssel és 5G alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hazai és külföldi vállalattal és intézettel – hangsúlyozta Dr. Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja.

Hozzátette: az 5G teszthálózat elősegíti azt is, hogy 2021-től a BME bekapcsolódjon az Európai Unió innovációs keretprogramja, a Horizon Europe részeként tervezett 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési programokba és kezdeményezésekbe. A technológia elősegíti a koronavírus járvány elleni küzdelmet is, azáltal, hogy lehetővé teszi a távolról történő diagnosztikát és a radiológiai felvételek megosztását, távoli kiértékelését. A teszthálózat részeként működő 5G laboratórium felszerelése lehetővé teszi 5G alapú alkalmazások és szolgáltatások fejlesztését számos vertikális iparágban, többek között a mezőgazdaságban és a közlekedésben, a logisztikában.

A BME a kísérleti 5G hálózat létrehozásában együttműködik a Nokia Magyarországgal, amely a rádiós eszközöket biztosítja az egyetem részére és közreműködik a hálózat üzemeltetésében is. Az 5G alapú kutatásokban a BME számos további vállalattal is együtt dolgozik. Az 5G teszthálózat létrehozásával Magyarországon az 5G szolgáltatások világszínvonalú 5G K+F és innovációs tevékenységgel bővülnek. Az erre irányuló tervező munka már korábban elkezdődött a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektjének keretében a Nokia Magyarország támogatásával.

Kiemelt Partnereink