Szolgáltatók Gyártósorok gépvédelmi kapuja a munkavállalók biztonságáért

Gyártósorok gépvédelmi kapuja a munkavállalók biztonságáért

Pörge Béla | 2021.11.17 13:18

Gyártósorok gépvédelmi kapuja a munkavállalók biztonságáért

Fotó: EFAFLEX

Világszerte léteznek régionként eltérő jogszabályok, melyek előírják a személyek gépekkel szembeni védelmét. Magyarországon a munkavédelemmel kapcsolatos előírásokat a többször módosított 1993. évi XCIII. törvény szabályozza. A gépek, gyártósorok, robotcellák telepítése során be kell tartani a jogszabály vonatkozó rendeleteivel összhangban megadott gyártói előírásokat.

A gépek tervezése során kockázatértékelést kell végezni annak érdekében, hogy a gyártó felmérje és felismerje a gépek üzemeltetése során felmerülő kockázatokat és veszélyes helyeket. A gyártónak gondoskodnia kell a kockázatok megszüntetéséről vagy csökkentéséről megfelelő tervezési intézkedésekkel. A gépgyártók már a tervezés fázisában számolnak azzal, hogy a fennmaradó kockázatok megszüntetése érdekében megfelelő védőberendezések alkalmazására lesz szükség.

Csak a 2021-es év első felében 3690 munkahelyi baleset történt a magyar feldolgozó- és gépiparban (www.ommf.gov.hu), azaz a munkavédelem terén szükség van további fejlődésre hiába vannak szigorú szabályok. Könnyen belátható, hogy a munkavédelem az a terület, amin spórolni nem lehet.

A gyártósor védelme, avagy védelem a gépektől

A technológiai fejlődésnek és a digitalizációnak köszönhetően folyamatosan nő a robotizált gyártási folyamatokat alkalmazása. A fejlődés már nem csak a nagyvállalatok privilégiuma. Egyre több KKV méretű cég választ innovatív megoldást a termelés hatékonyságának növelése érdekében. A termelő vagy gyártósorokat, automata raktárakat, robotcellákat a munkavállalók mozgásterétől gépvédelmi kapuk választják el.

Beszélni kell ugyanakkor a biztonságtechnikai felülvizsgálat szükségességéről is, mely nem ismeretlen a logisztikai és az ipari szektor gazdasági szereplői számára. A biztonságtechnikai szabványok által előírt gépvédelem vagy elkerítés rendszeres felülvizsgálata elengedhetetlen és alkalmat ad a biztonságtechnikai fejlesztések elvégzésére.

Mire kell figyelni a gépvédelmi kapuk kiválasztása során?

Az eltérő gyártási vagy logisztikai folyamatok eltérő tulajdonságokkal rendelkező speciális gépvédelmi kapukat tesznek szükségessé. Minden gépvédelmi kapu esetén elvárás a biztonság, gyorsaság, halk működés, tartósság és a hatékonyság.

Ezen túl, adott folyamatoknak megfelelően szükség lehet speciális gyorskapukra, mint festék- és ragasztó álló, UV-védő ablakkal ellátott gyorskapukra.

A német EFAFLEX 1974-es alapításától fogva kizárólag ipari kapuk gyártásával foglalkozik, piacvezetőnek számít a gyorsmozgású kapuk területén. A cég által szabadalmaztatott spiráltechnikának köszönhetően a gépvédelmi gyorskapuk akár 250 ezer nyitási ciklust is képesek teljesíteni egy karbantartási ciklus alatt. A cég szerint ehhez a teljesítményhez alacsony karbantartási igény párosul. Ezek a német gyorskapuk kifejezetten hatékonynak számítanak az ipari kapuk piacán.

Fotó: EFAFLEX

A helytakarékos, kompakt kialakítású EFAFLEX gépvédelmi kapuk helyszíni telepítése gyors, a gyártási folyamatokba könnyen integrálható. A vállalat piacvezetőként a világ leggyorsabb gépvédelmi kapuit gyártja. Az EFA-SST® gyorsmozgású spirálkapu sebessége nyitáskor akár két méter másodpercenként. Ez a sebesség lehetővé teszi a vállalati folyamatok gyorsítását, növeli az épületek energiahatékonyságát.

IoT képes gépvédelmi kapuk

Az ipari cégek számára a gyártási kapacitás minél nagyobb kihasználtsága mellett egyre fontosabb olyan karbantartási rendszer alkalmazása, mely képes megakadályozni a termeléskiesést okozó váratlan meghibásodásokat. A távoli eléréssel rendelkező rakodástechnikai és gépvédelmi berendezések alkalmazásával jelentősen csökkenthetők az üzemidő kiesések okozta költségek.

Az EFAFLEX SmartConnect® modullal (www.efaflex.hu) létrehozható az ipari kapuk intelligens hálózata. A modullal lehetővé válik a valós idejű adatelemzés, a kopó alkatrészek cseréjének előrejelzése, a meghibásodás okának gyors felderítése. A felhasználó maga dönti el milyen adatokat kíván megosztani vagy továbbítani az EFAFLEX szervizzel a gyors és költséghatékony javítás érdekében.

A modul az ingyenesen letölthető iOS és Android applikációval kezelhető. Az EFAFLEX ipari kapuk számos egyedi, helytől független, érintésmentes beállítása válik lehetővé.

Számos, az intelligens rendszerrel felszerelt ipari kapu összekapcsolható hálózaton belül. A kapuk működése összehangolható egymással és más, hálózatba kapcsolt Ipar 4.0-ra kész eszközzel.

A gépvédelmi kapuk alkalmazásával biztosítható a munkavállalók balesetmentes munkavégzése. A gépgyártók és üzemeltetők számára jogbiztonságot ad a biztonságos gépüzemeltetés.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink