Szolgáltatók Európai repülőautó-technológiát adnak el Kínának

Európai repülőautó-technológiát adnak el Kínának

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.02 06:21

Európai repülőautó-technológiát adnak el Kínának

Fotó: Klein Vision

A BMW motorral és normál üzemanyaggal hajtott AirCar 2021-ben 35 percig repült két szlovákiai repülőtér között, a fel- és leszálláshoz kifutópályákat használva. Alig több mint két perc alatt alakult át autóból repülőgéppé.

Az AirCar konstrukciója alapján készült járműveket Kína „meghatározott földrajzi régiójában" fogják használni. A cangzhoui székhelyű Hebei Jianxin Flying Car Technology Company kizárólagos jogot vásárolt az AirCar repülőgépek gyártására és használatára egy meg nem nevezett területen belül.

Miután Kína élen járt az elektromosautó-forradalom kialakításában, most aktívan fejleszti a repülő közlekedési megoldásokat. Februárban az Autoflight nevű cég tesztrepülést hajtott végre egy utasszállító drónnal Sencsen és Zhuhai városok között. Az autóval három órát igénylő utat a cég szerint 20 perc alatt tették meg – bár nem voltak rajta utasok. Az eHang kínai cég pedig 2023-ban kapott biztonsági tanúsítványt a kínai hatóságoktól elektromos repülő taxijára.

AirCar / Forrás: Klein Vision

AirCar / Forrás: Klein Vision

Ebben is élre tör Kína?

Ezekkel a drónszerű utasszállító repülőgépekkel ellentétben azonban az AirCar nem függőlegesen száll fel és le, hanem kifutópályára van szüksége. A KleinVision nem kívánta megmondani, hogy mennyiért adta el a technológiát. Az AirCar 2022-ben kapta meg a szlovák közlekedési hatóságtól a légialkalmassági bizonyítványt.

AirCar belseje / Forrás Klein Vision

AirCar belseje / Forrás Klein Vision

A közlekedés ezen formája előtt még jelentős akadályok állnak az infrastruktúra, a szabályozás és a technológia társadalmi elfogadottsága terén. Hasonló aggályok merültek fel egykor az elektromos autókkal kapcsolatban is – amelyekben Kína mára világpiaci vezető szerepet tölt be. A szlovák AirCar eladása felvetheti a kérdést, hogy Kína nem készül-e ugyanezt tenni a repülő autókkal – írja a BBC.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink