Szolgáltatók Eldőlt: Szingapúr nem enged közútjaira több kocsit

Eldőlt: Szingapúr nem enged közútjaira több kocsit

autopro.hu/Sz.K. | 2018.02.16 16:35

Eldőlt: Szingapúr nem enged közútjaira több kocsit

Szingapúr befagyasztotta a privát új autók engedélyeztetését. Az 5,6 milliós lakosságú ázsiai városállam így akarja elkerülni a közlekedés összeomlását.

Hirdetés

Európai szemmel különösen furcsa lehet, hogy Szingapúr nem kíván a jelenlegieken felül új autókat engedni útjaira - a városállam így akarja rákényszeríteni lakosait, hogy a közlekedési eszközöket használják. Az állam csak akkor hagyja jóvú egy új autó forgalomba helyezését, ha egy régi autót kivonnak a forgalomból, és az annak a helyét veszi át. A befagyasztás egyelőre három évre szól. A pótlólagos engedélyek árát minden hónapban árverésen határozzák meg.

A városállam 5,6 millió lakosa jelenleg nagyjából 575 ezer magánkézben lévő személygépkocsit tart fenn. Más országokkal összehasonlítva ez viszonylag alacsony, azonban Szingapúrban az átlagosnál nagyobb korlátokat szab a helyhiány.

Az ország közlekedési hatósága szerint a városállam teljes területének körülbelül 12 százalékát fedik utak. Sokszor még a sírhelyeket is eltakarítják, hogy még több helyt csináljanak az autóforgalom számára, azonban a versengő szükségletek és a kis földterület miatt már csak korlátozott lehetőségeik vannak az úthálózat fejlesztésére.

Ezidáig évente 0,25-0,5 százalékkal nőtt az autók száma a délkelet-ázsiai országban, ám február elsejétől befagyasztják a növekedést. Ez azért lehetséges, mert új autó vásárlásakor engedélyeztetni kell azt a hatóságokkal. A szükséges tanúsítványok egyáltalán nem olcsók, akár többe is kerülhetnek, mint maga az autó, és ha mindez nem lenne elég, csak tíz évig érvényesek. Ennyi idő után döntenie kell a tulajdonosoknak, hogy kivonatják-e autóikat a forgalomból, vagy még egyszer tíz évre meghosszabbítják az engedélyt. Ez az oka annak, hogy viszonylag kevés régi autó van Szingapúr útjain.

Sok autókereskedő már most fél, hogy nem tud majd megélni, a lakosság azonban nem háborog. Ez köszönhető annak, hogy Szingapúrnak fejlett tömegközlekedési hálózata van, melynek használata viszonylag olcsó, továbbá a taxik és az autómegosztó szolgáltatások használata is széles körben elterjedt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink