Szolgáltatók Csökkent az INA bevétele

Csökkent az INA bevétele

MTI | 2014.04.30 17:13

Csökkent az INA bevétele

Csökkent az INA horvát olajipari vállalat első negyedéves nyeresége, a cég szerdai jelentése szerint a nettó profit 241 millió horvát kuna volt, szemben az egy évvel korábbi 261 millió kunával. A nettó bevétel ugyanebben az időszakban 22 százalékkal esett, 7,12 milliárd kunáról 5,54 milliárd kunára.

Az INA tájékoztatása szerint a szénhidrogének alacsonyabb ára, a szénhidrogén-kitermelés összesített csökkenése, a finomítói üzletág csökkenő haszonkulcsa és az olajtermékek külföldi értékesítésének visszaesése miatt volt kevesebb a bevétel.

Az INA teljes, 2014-es első negyedéves szénhidrogén-kitermelése napi 39,5 ezer hordóegyenérték (boe/d) volt, míg 2013. január-márciusában 41,9 ezer hordóegyenérték volt a kitermelés. A Horvátországban kitermelt kőolaj mennyisége kissé nőtt, de a földgázkitermelés visszaesett.

Az INA komoly erőfeszítéseket tesz a kitermelés szinten tartásáért fúrókútjainak korszerűsítésével és karbantartásával, hogy ellensúlyozza a korábban feltárt lelőhelyek természetes kimerülési ütemét. 2014-ben az első negyedévben az INA tőkekiadásai 72 százalékkal emelkedtek negyedéves alapon, elérve a 280 millió kunát, nagyobbrészt pont a horvátországi kitermelésre költött pénzek miatt.

Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint az előző négy év konszolidációs programjának köszönhetően megszilárdították az INA pénzügyi helyzetét. Most, kellő pénzügyi körültekintés mellett, az INA piaci pozícióját akarják javítani az értékteremtésen és a növekedési projektek megvalósításán keresztül.

A negyedéves jelentés nem tér ki rá, de az INA helyzetét komolyan befolyásolja, hogy még mindig nem zárultak le a vállalat jövőjéről folytatott tárgyalások a két fő tulajdonos, a horvát állam és a Mol magyar olajipari vállalat között. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

Kiemelt Partnereink