Szolgáltatók CNG-s buszok álltak üzembe Miskolcon

CNG-s buszok álltak üzembe Miskolcon

autopro.hu | 2023.03.07 13:20

CNG-s buszok álltak üzembe Miskolcon

Fotó: Eco-Tech VisiON Kft.

Az Miskolci Városi Közlekedési Zrt. (MVK) buszállománya hat darab Iveco Feniksbus CNG-hajtású városi autóbusszal bővült. A járművek nem csak tisztább, hanem egyben csendesebb működést is ígérnek a dízeles alternatívákhoz képest.

Az MVK stratégiájában szerepel az elektromos meghajtású autóbuszok mellett a meglévő technológiához illeszkedő CNG-hajtású autóbuszok beszerzése is. A helyi közösségi közlekedés dekarbonizációja mentén a szolgáltató közbeszerzési eljárást folytatott le „hat darab új, alacsony belépésű, két tengelyes szóló CNG-üzemű midi autóbusz zártvégű pénzügyi lízing konstrukcióban történő beszerzése” tárgyában.

Az eljárás eredményeként az ECO-tech visiON Kft-t (ETV) jelölték meg nyertesként, így hat darab Iveco Feniksbus CNG-hajtású, 38 személy szállítására alkalmas alacsonybelépésű autóbuszt, március 6-án ünnepélyes keretek között a megrendelő MVK Zrt. részére az ETV részéről Molnár Tamás ügyvezető igazgató és Lukács Gyula autóbuszüzletág-vezető átadott.

Az MVK részéről, az ünnepség keretében Demeter Péter vezérigazgató vette át az autóbuszokat, aki az átvétel során hangsúlyozta: „Az autóbuszok forgalomba állításával társaságunk flottája teljes körűvé válik az alkalmazott járműkategóriák tekintetében, szem előtt tartva a Smart & Green küldetést és a költségtakarékos, környezetkímélő üzemeltetést.”

Személyautós kényelem és fenntarthatóság

Az átadási beszédében Molnár Tamás ügyvezető igazgató aláhúzta: „A Daily mini és midibuszok egyedülálló módon ötvözik a színvonalas kényelmet, dizájnt és a teljesítményt. Annak érdekében, hogy maradéktalanul megfeleljünk ügyfeleink magas igényeinek, a Daily buszcsalád még gazdaságosabbá vált, miközben vezetője és utasai számára egyaránt teljeskörű és újszerű utazási élményt kínál. Sokoldalúságának és számos előnyének köszönhetően a Daily széles palettája minden személyszállítási feladatra kiterjed. A Daily mini és midibusz már a személyautók színvonalán kínálja ergonómiáját és kényelmét, mégpedig olyan esztétikai és műszaki megoldások széles palettájával, amelyek teljes mértékben az utasok kényelmét szolgálják.”

Fotó: Eco-Tech VisiON Kft.

Az átadó ünnepségen Lukács Gyula autóbuszüzletág-vezető kiemelte, hogy az Iveco Bus egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a sűrített földgázzal (CNG) üzemelő buszok terén, hiszen a gyártó több mint két évtizede fejleszti a kőolajalapú közlekedés alternatívájaként a földgáztüzelésű erőforrásait.

A rendkívül hatékony, sztöchiometrikus égésfolyamatnak köszönhetően nincs szükség különleges, adalékanyagos kipufogógáz-utánkezelésre, kipufogógáz-visszavezetésre vagy részecskeszűrőre. A sűrített földgázzal üzemelő erőforrás károsanyag-kibocsátási értékei jelentősen az Euro VI határértékek alatt maradnak, különösen a koromrészecskék tekintetében – ez a káros anyag a városközpontokban légúti megbetegedések gyakori okozója. Ráadásul az erőforrás zajkibocsátása és vibrációi is lényegesen kisebbek egy dízelmotornál minden üzemállapot esetén, ez egy hatalmas előny a vezetőnek és az utasoknak, valamint a lakosság számára – különösen éjszaka.

Karbonsemlegesség is lehetséges

A CNG-erőforrás tökéletesen működik a hulladékból előállított biometánnal, így az Iveco Bus e járműveivel szén-dioxid-semleges módon, a globális felmelegedést nem befolyásolva szállíthatja utasait. Vagyis ezekkel a járművekkel felelhet meg a lehető leggyorsabban a XXI. századi modern közlekedés kihívásainak a levegőminőség, a klímavédelem és a csendes üzemelés terén anélkül, hogy az autóbuszok alapvető előnyeiről – a sokoldalú alkalmazhatóságról és az alacsony birtoklási költségről – le kellene mondania.

Természetesen a CNG-ben rejlő lehetőségeket más buszgyártók is felismerték, köztük van az MAN, melytől a Volánbusz 164 CNG-hajtású MAN Lion’s City buszt rendelt. Ezek közül az elsőket februárban adták Szegeden egy jelentős csúszás után, amit nem hivatalosan a földgáz árának megugrása okozott, majd nemrég a Budapestre szánt 75 jármű első példányai is megérkeztek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink