Szolgáltatók Car-sharing: jól indul az autócserélő program (videó)

Car-sharing: jól indul az autócserélő program (videó)

autopro.hu | 2013.08.13 13:27

Car-sharing: jól indul az autócserélő program (videó)

Bár a közösségi autóhasználatot támogató autógyárak 2020-tól várják a nagyobb bevételeket, a Daimler kezdeményezése máris nyereséges, a BMW szintén profittal zárhatja az évet.

Kölcsönözz egy autót, s ha már nincs szükséged rá, hagyd a legközelebbi kölcsönző ponton - így lehetne röviden megfogalmazni a car-sharing rendszer alapkoncepcióját. Még gyerekcipőben jár az új közlekedési mód elterjedése, de a két német autógyártó máris pozitív tapasztalatokat könyvelhet el. A Daimler Car2Go programja rövid időn belül nyereséget termelt, a BMW az idei évtől várja a DriveNow programjához kötődő befektetésének első jelentősebb bevételeit. Mindkét német autógyártó 1 milliárd eurós bevétellel kalkulál 2020-ra közösségi autókölcsönzési rendszerük kapcsán.

Az amsterdami Car2Go flotta

- Fordulóponthoz értünk a car-sharing piacon, a rendszer most válik mindennapos közlekedési megoldássá nyilatkozta az Automotive News-nak Tony Douglas, a BMW mobilitási szolgáltatásának marketing vezetője.

A BMW DriveNow szolgáltatása a Sixt autókölcsönző céggel alakított ki partneri viszonyt, amely jelenleg 5 városban 1600 autóval várja az ügyfeleket. Profitot idén először termelt a szolgáltatás, amelynek célja, hogy egymillió ügyfelet szerezzenek 2020-ra.

DriveNow flotta Münichben

A Daimler Car2Go rendszere 21 városban több mint 6 ezer autóval várja az ügyfeleket. A kölcsönözhetó járművek száma még az idén eléri a 10 ezret. A Daimler Mobility Services ügyvezetője, Robert Henrich szerint a siker egyik titka, hogy mindig legyen az ügyfelek közelében bérelhető autó. - Olyan ez mint egy buszmegálló. Ha van 400 méteren belül egy megálló, azt használják. De ha 500 méteren belül van egy Car2Go, akkor az autót veszik igénybe - nyilatkozta Robert Henrich.

A Car2Go használata (angol)

Természetesen az autópiac többi szereplője is próbálja a maga szeletét kihasítani a car-sharing üzlet tortájából: a Ford, Toyota, Volkswagen, Renault és a Peugeot-Citroen szolgáltatásai is hamarosan elindulhatnak. A mobilitási piac egyik vezető elemzője, a Frost & Sullivan előrejelzése szerint 2020-ra globálisan 26 millió car-sharing felhasználó várható, ebből 15 millió Európában.

A DriveNow használata (angol)

Kiemelt Partnereink