Szolgáltatók Buszokat és trolikat vesz Szeged a BKV-tól

Buszokat és trolikat vesz Szeged a BKV-tól

Pörge Béla | 2023.09.28 06:19

Buszokat és trolikat vesz Szeged a BKV-tól

Egyike annak a négy+kettő trolibusznak, ami a BKV-tól Szegedre kerül | Fotó: Pörge Béla

Az autopro.hu információi szerint az érintett felek aláírták a szerződést, így megnyílt az út a BKV selejtezett Ikarus 280-GVM trolibuszai és Volvo 7700A buszai előtt, hogy Szegeden folytassák pályafutásukat. Négy-négy forgalmi kocsiról és két-két tartalékról van szó.

Hirdetés

Még a nyár közepén röppent fel először a közlekedésbarátok körében, szeptember elején pedig már az országos sajtóban is, hogy a BKV segítheti ki a Szegedi Közlekedési Rt.-t selejtezett járművekkel. Szegeden krónikus járműhiány alakult ki az SZKT-nál, az új trolibuszok ugyanis még nem érkeztek meg, a leváltásra váró Škoda 15 Tr típusú trolik pedig már annyira korosak, hogy azokat gazdaságosan nem lehet javítani. Ezzel párhuzamosan a BKV viszonylag jó állapotnak örvendő, bár szintén koros Ikarus 280-GVM trolikat tudott kivonni a napi forgalomból az új Solaris-ok érkezésével. Ez jött most kapóra Szegeden, ahol egyébként nem jelent új technológiát a magyar trolibusz: 1984 és 2018 között összesen 12 Ikarus 280-as troli közlekedett Szegeden, egy példány ma is a nosztalgiaflotta tagja.

A BKV-tól vásárolt trolik valamivel ugyan idősebbek a Škodáknál, valamint a padlószintjük is magasabb, ám az alkatrész-ellátásnak és a fékenergia-visszatáplálónak hála üzemeltetésük olcsóbb, utaskomfortjuk pedig lényegében egyforma – igaz, alacsony.

A korábbi hírek igaznak bizonyultak, négy Ikarus 280-GVM (további kettő alkatrésznek) kerül Szegedre, az erről szóló szerződést lapunk információi szerint szeptember 27-én aláírták a felek.

A trolik mellett ilyen Volvo buszok is mennek Szegedre a BKV-tól, köztük a képen látható példány is

A trolik mellett ilyen Volvo buszok is mennek Szegedre a BKV-tól, köztük a képen látható példány is | Fotó: Pörge Béla

Buszok is mennek

Szintén az SZKT-hoz kerül négy selejtezett Volvo 7700A is (további kettő alkatrésznek), ezek elsősorban a trolibusz- és villamospótlások alkalmával kaphatnak szerepet az SZKT ma használt buszai helyett.

Szegeden a helyi autóbuszos közlekedést a Volánbusz, a villamosok és a trolibuszok üzemeltetését az SZKT látja el.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink