Szolgáltatók Barcelonában betiltották az e-rollereket

Barcelonában betiltották az e-rollereket

autopro.hu/P.B. | 2023.02.03 08:19

Barcelonában betiltották az e-rollereket

A kép illusztráció. | Fotó: Pixabay

Az elektromos rollerek a mikromobilitás hasznos eszközei is lehetnek, ám a nagyvárosokban sokszor inkább csak a helyiek bosszantására alkalmasak azzal, hogy összevissza parkolnak. Azonban nemcsak a szabályozás hiánya okozhat problémát velük, hanem biztonsági kihívások is akadhatnak.

Barcelona betiltotta az e-rollereket, miután egy elektromos roller lángra lobbant egy vonaton, töltés közben. A hatóságok szerint a tilalom hat hónapig lesz érvényben, hogy legyen idejük az utasok biztonságát garantáló szabályozás kidolgozására.

A lépés kezdetben ellentmondásos volt, mivel azoknak az ingázóknak, akik másodlagos mobilitási forrásra támaszkodnak, nehezebbé válik a munkába bejutás. A Mobilitás, Fenntartható Környezet és Okos Vállalatok Szövetsége bírálata szerint csak a vonatokon való töltést kellene betiltani, nem az elektromos rollerek használatát.

Laia Bonet, a Transport Metropolitans, vagyis a helyi tömegközlekedési vállalat vezetője elmondta, hogy a társaság célja a különböző mikromobilitási megoldások támogatása, de az elsődleges szempontjuk a biztonság garantálása – írja az electrive.com.

Részleges tiltásra máshol is van példa

Az elektromos rollerek az utóbbi néhány évben terjedtek el elsősorban a nyugati világ nagyvárosaiban. Az eszközök körüli szabályozatlanság sok fejtörést okoz Magyarországon is: a járdán a gyalogosokat, a közúton gyakran saját magukat veszélyeztetik a rolleresek. A KRESZ jelenleg nem szabályozza részletesen az ilyen eszközök használatát.

Magyarországon néhány Balaton melletti településen tiltották be az elektromos rollerek használatát, valamint egyes budapesti kerületekben a járdákról tiltották ki az eszközt. A járdán való közlekedés tiltására többek között Franciaországban is van példa.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink