Szolgáltatók Közel kétszáz CNG autóbusszal bővül a Volánbusz flottája

Közel kétszáz CNG autóbusszal bővül a Volánbusz flottája

MTI/autopro.hu | 2022.03.11 16:22

Közel kétszáz CNG autóbusszal bővül a Volánbusz flottája

CNG-s MAN Miskolcon - ennek a modellnek a frissített, új homlokfallal szerelt változatát veszi a Volánbusz. | Fotó: Pörge Béla

A 164 új CNG-s buszból 75 darab a fővárosi agglomerációban közlekedik majd várhatóan már a nyár végétől, míg Szegedre 10, Szolnokra 40, Zalaegerszegre pedig 39 busz kerül elővárosi forgalomba - jelentették be a cég sajtótájékoztatóján Budapesten.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: modern közlekedési vállalat nem képzelhető el környezetbarát, energiatakarékos eszközök nélkül, az egyik legnagyobb kihívás a közlekedés számára az energiafogyasztás mérséklése, a klímavédelmi követelményeknek való megfelelés.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati forrásból beszerzett 75 új CNG-busz hetente 300 ezer utast szállít majd Budapesten és az agglomerációban. Ezek a buszok a kékbuszos budapesti flotta részei lesznek, a BKK hálózatában közlekednek idén nyártól.

Csak zöldbuszok az agglomerációban

Ezzel a beszerzéssel, valamint a korábban vett és tavasszal forgalomba álló 40 darab elektromos Mercedes busszal kizárólag környezetbarát, alternatív hajtásrendszerű szóló buszok fognak közlekedni a fővárosi agglomerációban.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, az érzelmi elköteleződés mellett az észérvek is jól működő, sikeres Budapest mellett szólnak, hiszen a város a budapestiek otthona, a nemzet fővárosa, az egyetlen magyar világváros.

Frissül a fővárosi járműpark

Fürjes Balázs rámutatott arra, hogy a CNG-buszok beszerzése is a budapesti kormányzati járműfejlesztési program megvalósításának része. Az elmúlt 12 év alatt kormányzati támogatással 1100 járművel frissült a fővárosi közlekedés járműparkja, 73 villamossal, 74 metrószerelvénnyel, 57 trolibusszal, 900-nál is több autóbusszal. Ehhez jön még hozzá további 103 darab korszerű motorvonat a MÁV elővárosi vonalaira.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta, az elektromos buszokhoz hasonlóan, a CNG üzemű buszok üzemanyagellátásához is folyamatosan építik ki a töltési infrastruktúrát.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója a 164 CNG busz beszerzése 15 milliárd forintba került, ebből a fővárosi agglomerációba kerülő 75 darab beruházási értéke 6,9 milliárd forint.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink