Szolgáltatók Adócsalás miatt nyomoznak a volt VW-vezér ellen

Adócsalás miatt nyomoznak a volt VW-vezér ellen

autopro.hu/Sz.K. | 2018.08.06 12:31

Adócsalás miatt nyomoznak a volt VW-vezér ellen

Martin Winterkorn, a Volkswagen korábbi vezérigazgatója újra a német ügyészség célkeresztjébe került: a vádak szerint Svájcban követett el adócsalást.

Hirdetés

A volt VW-vezér ellen Braunschweigben adócsalás vádjával folyik nyomozás. Nagyjából tízmillió euróról (több mint hárommilliárd forintról) van szó, amit svájci bankszámlákra utalt át az elmúlt két évben, és melyek után nem fizetett adót.

A gyanú szerint 2016-ban és 2017-ben egyik saját számlájáról utalt át adótanácsadója számlájára milliókat, onnan pedig a pénz a zürichi Bank Vontobelbe került, mely számla Winterkorn feleségének nevén van. Az összeg elméletileg ajándéknak számított, ám utána több mint félmillió eurót (150 millió forintot) kellett volna adózni.

Az ügyészség jelentése szerint Winterkorn nagy összeget csempészett Svájcba, hogy ott azt félretegye megtakarításként. Az exigazgató ellen a dízelbotrány során kötelességszegésért indult eljárás, magas kártérítési igényt nyújtottak be vele szemben volt munkáltatói.

Winterkorn ügyvédje, Felix Dörr elmondta, hogy Winterkorn legszemélyesebb döntése volt, hogy hogyan, és kivel kezelteti pénzügyeit.

– Az adócsalás minket is meglepett tudatta. Az ügyészség egyelőre nem adott semmi tájékoztatást ez ügyben, így továbbra is a dízelbotrány húszezer oldalas iratanyagára kell most koncentrálnunk mondta el.

A dízelbotrányban Winterkorn ellen és több volt VW-felsővezető (például Herbert Diess és Hans Dieter Pötsch) ellen is piaci manipuláció miatt nyomoznak. Winterkorn esetében még a csalás is a vádak között szerepel. A braunschweigi ügyészség előtt 49 vádlott áll, közülük 39 a szoftveres manipulációk miatt, hatan pedig hamis fogyasztási eredmények miatt. Három esetben piaci manipulációról van szó, egy esetben pedig az adatok kitörlésével gyanúsítanak jelenlegi, vagy volt VW-dolgozókat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink