Szolgáltatók A német cégeknek a magyar munkaerőköltség fáj a leginkább

A német cégeknek a magyar munkaerőköltség fáj a leginkább

Kuthi Áron | 2019.04.17 09:41

A német cégeknek a magyar munkaerőköltség fáj a leginkább

A Magyarországon működő német cégek jónak értékelik a jelenlegi üzleti helyzetet, de az idei évre nézve a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve. Fő gond a növekvő munkaerőköltség és a munkaerőhiány. Ez derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara friss konjunktúra-felméréséből, amelyet április 15-én mutattak be Budapesten. A hazai német cégek a magyar gazdaság 3 százalékos bővülését várják 2019-re.

Dale A. Martin (a nyitóképen), a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke a felmérés alapján elmondta, a Magyarországon működő német cégek vezetői jónak tartják az üzleti helyzetet, saját cégük eredményeit, illetve tevékenységüket is. Idei várakozásaik többségében még optimisták, de nem annyira, mint a tavalyi felmérésben, ezzel együtt több vállalat tervez létszámbővítést, mint amennyi leépítést.

Kitért rá, hogy a német cégek számára is problémát jelent, hogy egyre jobban nőnek a munkaerőköltségek, és hogy az átlagbérek kétszámjegyű mértékben emelkednek. Ezt csak a termelékenység növekedésével nem lehet kigazdálkodni, és a jelenség várhatóan a hazai kis-és középvállalkozásoknak még nagyobb terhet jelent, mint a multiknak – mondta a kamara elnöke.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Videoton társ-igazgatója portálunknak: Sinkó Ottó szerint annyira tarthatatlan a helyzet, hogy még idén kipukkan a magyar bérnövekedés-lufi. Kattintson a kiemelt szavakra és olvassa el a teljes cikket!

Romlott az összkép

Intő jel lehet, hogy csökkent a DUIHK Befektetői Hangulat Indexe. A gyengülő növekedési kilátások hatására az index idén nagyobb mértékű visszaesést mutatott, a tavalyi 28 pontról 15 pontra csökkent. A felmérés részletes eredményeit bemutatva Dirk Wölfer, a Kamara kommunikációs osztályvezetője megállapította, hogy továbbra sem enyhültek a munkaerőpiaccal kapcsolatos vállalati kihívások. A megkérdezett cégvezetők még mindig több, mint kétharmada szerint nem kielégítő a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférés, ez viszont nyomást gyakorol a munkaköltségekre is. A vállalatok több, mint fele pedig a munkaerőhiány miatt kisebb-nagyobb fennakadásokat tapasztal a folyamatos termelésben, szolgáltatási tevékenységben.

Az adópolitikánk legalább bejön

Az üzleti és gazdaságpolitikai környezettel kapcsolatosan az idei felmérés szerint újabb kismértékű javulást mutatnak a vállalati értékelések számos kérdésben. A javulás mértéke az adózás terén volt a leglátványosabb az elmúlt néhány évben. Mind az adóterhelés, mind az adó-igazgatás tekintetében ma már nagyobb az elégedett válaszok aránya, mint az elégedetleneké. A közigazgatás működése is javuló értékelést kapott, így mind a két területen ma már a régiós átlag fölött van a hazai elégedettség szintje. A közbeszerzések átláthatósága és a korrupció tekintetében viszont – minimális javulás ellenére – a vállalativezetők továbbra sem tartják kielégítőnek a hazai helyzetet, itt Magyarország a térség többi országához viszonyítva is gyengén szerepel.

Magas maradt az elkötelezettség Magyarország mellett

A válaszadók 82 százaléka ma újra Magyarországot választaná beruházásuk helyszíneként, ez alig marad el a tavalyi, 84 százalékos rekordszinttől. Arra a kérdésre, hogy mennyire vonzóak a térség országai mint befektetési helyszín, a magyarországi felmérésben Szlovákia kapta a legjobb értékelést, a második helyre pedig – csak minimális különbséggel – Magyarország került. A térség 15 országában végzett felmérések alapján a legvonzóbb célország idén először Észtország, a sokéves listavezető Csehország a másik helyre szorult. Magyarország egy lépcsőfokkal feljebb került, Romániával helyet cserélve visszakerült a 9. helyre a 20 országot felsoroló listán.

Kiemelt Partnereink