Szolgáltatók A megrendelői igények szerint alakítják a zalaegerszegi tesztpálya fejlesztéseit

A megrendelői igények szerint alakítják a zalaegerszegi tesztpálya fejlesztéseit

Beck András | 2019.09.06 11:00

A megrendelői igények szerint alakítják a zalaegerszegi tesztpálya fejlesztéseit

A hallgatók megszólítása, a nemzetköziség és a modern technológia ide vonzása miatt is fontos volt a zalaegerszegi tesztpályának a nyáron itt megrendezett Formula Student East verseny. A járműdinamikai felület, a kezelhetőségi pálya gyors szakasza és a városi zóna első része is elkészült már. Ezeket az autógyártók, a beszállítók és az egyetemi-kutatói szféra veszi igénybe. A kivitelezés következő jelentősebb mérföldköve 2020-ban lesz – mondta Dr. Háry András az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

– A ZalaZONE szempontjából milyen jelentősége volt a júliusi Formula Student East versenynek?
– Három szempontból is fontos volt ez a nyári viadal a zalaegerszegi járműipari tesztpálya számára. Egyrészt azokat a hallgatókat szólította meg, akik a járműiparhoz kapcsolódó képzések bázisát adják. Belőlük kerülhetnek ki világszerte azok a fejlesztőmérnökök, akik a járműipari munkában részt vesznek a jövőben. E tekintetben kapcsolódás, hogy a tesztpálya küldetése is segíteni a mérnök hallgatókat. Ezt egyébként a szűkebb és a tágabb környezetünkben is megtesszük, mind Zalaegerszegen, mind az ország más felsőoktatási intézményeiben. Szintén fontos számunkra, hogy ez egy nemzetközi rendezvény volt. A tesztpálya ügyfelei is nemzetközi cégek, Európa és a világ minden részéről, már globális együttműködésekben is érintett a zalaegerszegi tesztpálya. Ez segít minket abban, hogy a nemzetközi környezetbe beágyazott infrastruktúrává váljunk. Harmadrészt azért is fontos volt számunkra ez a verseny, mert az ide elhozott technológiai fejlesztések is azokat a modern irányzatokat képviselik, amelyekre a tesztpálya is építkezik. Hagyományos belső égésű és alternatív hajtású járművek, valamint önvezető autók is versenyeztek; a tesztpálya pedig mindhárom kategória számára igyekszik tesztelési környezetet nyújtani.

A kivitelezés következő jelentősebb mérföldköve 2020-ban lesz – mondta Dr. Háry András az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója
A kivitelezés következő jelentősebb mérföldköve 2020-ban lesz – mondta Dr. Háry András az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója

– Az ilyen versenyeken szerzett tapasztalatokat a pálya üzemeltetésében hogyan tudják hasznosítani?
– A Formula Student egy nagy rendezvény, több ezer fővel. Ebből már eleve nagyon sok tapasztalatot tudunk leszűrni más, hasonló rendezvényekre vonatkozóan. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a tesztpálya nem versenypályának készül. Már a kezdeti tervezéstől kiemelt szempont volt számunkra, hogy az önvezető járművek tesztjeit is el tudják nálunk végezni. Az ezzel kapcsolatban folytatott konzultáció eredménye, hogy megfelelő méretű és alakú felületek, útszakaszok készültek és készülnek, figyelve a területen érintett megrendelők szempontjaira. Az önvezető járművek tesztjeire való készülésnél például, mint egyik várható termék, a konvojban való közlekedés (platooning) szempontjait is figyelembe kellett venni. A zalaegerszegi tesztpálya több modulján, akár nyolc-tíz járműből álló szakasz tesztelésére is alkalmas. Emellett olyan modulok is épülnek, amelyek kifejezetten az önvezető és automatizált megoldások vizsgálatára készültek. Ilyen például a városi közlekedési helyzeteket szimuláló Smart City modul. Ennek egy része már megépült, a következő fázisban, a telepítésre kerülő, különböző kommunikációs technológiák és mozgó objektumok irányított program mentén való mozgatása adja ennek az egyik különlegességét.

– A kutatás-fejlesztési bázisok építése, hogy halad?
– A tesztpálya mellett megvalósuló innovációs központ már a projekt egyik transzlációs hatása. Az igény a pálya működtetésével párhuzamosan merült fel. Az itteni kapacitás egy részét kutatóintézetek is tudják használni, már közel ötven egyetemmel van együttműködés vagy kapcsolat világszerte. Ezt a nyitott típusú, elsősorban a publikus kutatási eredményekre fókuszáló használatot nyilván élesen különválasztjuk az ipari felhasználástól és azt egyáltalán nem zavarjuk. Az innovációs központba költözik majd át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutató telephelye is, amely most még az inkubátorházban kap helyet. Emellett a győri Széchenyi István Egyetemmel is szoros kapcsolatban állunk, az egyetem is fog működési helyszínnel rendelkezni az új központban.

– Mi készült el eddig a tesztpályából?
– A 300 méter átmérőjű kör alakú járműdinamikai felület már használható, ez adott otthont a Formula Student versenynek is. A kezelhetőségi pálya gyors szakasza is kész van már, amely több, mint két kilométer hosszú vonalvezetésű. Ezek mellett a városi zóna első, közel 5 hektáros része is használható. Már folyamatban van a városi zóna kiterjesztése, egy olyan országúti szakasz kivitelezése és előrehaladott állapotban van, amely a városon kívüli közlekedés szimulálására alkalmas, továbbá a fékteszt felület is hamarosan elkészül.

Kisebb cégektől, egészen a rendszerfejlesztő cégekig számos ügyfele volt már a tesztpályának
Kisebb cégektől, egészen a rendszerfejlesztő cégekig számos ügyfele volt már a tesztpályának

– Az első tervekhez képest hol tart a tesztpálya kivitelezése?
– A tesztpálya projekt első üteme a tervezett ütemezés szerint elkészült, május 20-án került sor az elkészült modulok és épületek ünnepélyes átadására. A tesztpálya körüli park, a környezetében megvalósuló fejlesztések és a kapcsolódó projektek nyomán, mondhatni soha nem készül el, hiszen mindig felmerülnek új igények. A fejlesztéseket természetesen ezekhez kell igazítani, folyamatosan egyeztetünk a kapcsolódó igényekről, projektekről.

– A pálya ügyfelei honnan érkeznek?
– Vegyesen áll össze a kép. Autógyártók fejlesztői, beszállítók és az egyetemi-kutatói szféra ugyanúgy az ügyfeleink közé tartozik. Kisebb cégektől, egészen a rendszerfejlesztő cégekig számos ügyfelünk volt már. Emellett százas nagyságrendben zajlanak különböző érdeklődőkkel az egyeztetések a tesztelésekről.

Nyitókép: Kuthi Áron

Kiemelt Partnereink