Szolgáltatók Változtatna a luxus fogalmán az iráni autóipar

Változtatna a luxus fogalmán az iráni autóipar

autopro.hu/Sz.K. | 2017.06.01 14:00

Változtatna a luxus fogalmán az iráni autóipar

Mi a luxus definíciója? A világon sok embernek jutnak eszébe a dizájner ruhák, az ötcsillagos szállodák, és még talán a Michelin-csillagos éttermek is, míg a Iránban a luxus a 2,5 literes motorú autót jelenti.

Hirdetés

Az iráni importszabályok szerint minden 2,5 literes, vagy annál nagyobb motorú autó luxuscikknek számít. A szabályozások azért léptek életbe még 2014-ben, hogy megakadályozzák a tőke kivándorlását az országból, a nem létszükségleti javak miatt, és hogy csökkentsék a szennyezettséget. Azonban a legtöbb szankciót Irán ellen 2016 januárjában eltörölték, amikor a nemzetközi erőkkel Irán nukleáris megállapodást kötött, így viszont szükségességét vesztette a luxus korlátozása is.

Farhad Ehteshamzade, az Iráni Autóimportőrök Szövetségének vezetője szerint a luxusautók definíciója hibás. A szabályozók még mindig a saját nézőpontjukhoz ragaszkodnak. Más országokban nem a specifikációk határozzák meg, mi a luxuscikk. Ehteshamzade szervezete már lobbizott a kormánynál, hogy megváltoztassák a szabályozásokat.

– Már bemutattunk néhány javaslatot, és várjuk a logikus választ – mondta.

Való igaz, hogy sok értelme nincs a korlátozásnak, hiszen a 2,5 literes limit sok nagy autót megfog, de rengeteg, ennél kisebb motorral rendelkező luxusautó létezik, így viszont rájuk nem vonatkozik a szabályozás.

A motorméret korlátozása nem az egyetlen szigorítás az iráni autóimportban. Az amerikai és a brit modellek is néhány évig importtilalom alatt álltak – írta a Forbes.

Kiemelt Partnereink