Szolgáltatók Tovább bővül a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátora

Tovább bővül a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátora

autopro.hu/H.J. | 2019.11.20 09:30

Tovább bővül a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátora

A francia Neoen energiatermelő vállalat bejelentette, hogy 50 százalékkal bővíti dél-ausztráliai Hornsdale energiatároló rendszerét, azaz a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátorát. A fejlesztés célja, hogy tovább növelje az állam elektromos hálózatának stabilitását.

Hirdetés

Mivel a széntüzelésű erőműveket bezárják, a nap és szélenergia pedig csak időszakos, szükség van alternatív forrásokra az energiaellátásban, ezért egyre fontosabb az energiatárolás.

A Tesla segít a bővítésekben

A 48 millió dolláros projekt keretén belül megnövelik a Neoen tulajdonában lévő 100 megawattos akkumulátort, amelyet 2 évvel ezelőtt a Teslával közösen épített a vállalat.

Miután egymást követően többször tapasztaltak áramkimaradást az államban, Elon Musk ígéretet tett, hogy segítséget nyújt – vagy 100 nap alatt megépít egy akkumulátort, vagy ingyen odaadja azt.

Stabil hálózatra van szükség

Dan van Holst Pellekaan, a dél-ausztráliai energiaügyi és bányászati miniszter elmondta, hogy a fejlesztés célja az áringadozás csökkentése, valamint az áramhálózat védelme a különböző hálózati zavaroktól.

A dél-ausztráliai kormány 15 millió dollárral támogatja a projektet, a Clean Energy Finance Corporation kedvező kölcsönöket nyújt akár 34 millió dollárig, az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökség pedig 5 millió dollárral járul hozzá a fejlesztésekhez – írta a Reuters.

Nyitókép: twitter.com/AEMO_Media

Kiemelt Partnereink