Szolgáltatók Szabó Mihály: Azon dolgozunk, hogy kiválthatók legyenek a nehéz munkák

Szabó Mihály: Azon dolgozunk, hogy kiválthatók legyenek a nehéz munkák

Pardavi Mariann | 2018.05.30 08:35

Szabó Mihály: Azon dolgozunk, hogy kiválthatók legyenek a nehéz munkák

Senki nem szeretne sem magának, sem a gyermekének fizikailag megerőltető vagy megterhelő munkát. Márpedig az ilyen jellegű munkák akkor sem szűnnek meg, ha senki nem végzi őket szívesen. Hogyan lehet ezt a problémát feloldani? Szabó Mihály, az ABB Magyarország Kft. Robotika és Gyártásautomatizálás divízójának vezetőjével beszélgettünk az automatizációról, robotikáról.

Hirdetés

– Hogyan foglalná össze az ABB tevékenységét? Látszólag sok mindennel foglalkozik a vállalat, nem egyszerű tiszta képet alkotni.
– Az ABB a világ 130 országában van jelen négy üzletággal, melyek lefedik a villamos energia előállításától a felhasználásig terjedő folyamatokat. Ipari környezetben gyakran találkozhatunk a vállalat logójával, de kereskedőkön, kivitelezőkön keresztül értékesített okos otthon megoldások vagy hagyományos kapcsolók, konnektorok szép számmal megtalálhatóak irodákban és otthonainkban. Egyre elterjedtebb a napenergia hasznosítása, az ABB inverterek is közkedveltek. Elektromos autó töltőoszlopaink egész Európát meghódították, és Magyarországon is nagyszerűen teljesítenek. A hazánkban egyre elterjedtebb Stadler Flirt vonatokon is ABB hajtások dolgoznak. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság nagy része munkában, szabad idejében, vagy utazás közben is gyakran ABB felhasználó, még akkor is, ha esetleg nem is tud róla.

– Napjaink hívószava, az Ipar 4.0 hogyan jelenik meg a vállalat életében? Az Ipar 4.0-t hogyan definiálja a vállalat? Milyen előnyöket fogalmazott meg a negyedik ipari forradalommal kapcsolatban?
– Nagy előny például az okos eszközök használata. Ma már okos otthonokról, okos gyárakról beszélhetünk. Azért okosak, mert kommunikálnak. A szenzorok adatokat gyűjtenek, a távközlési rendszerek továbbítják és mi, a felhasználók döntéseket hozunk, parancsokat küldünk. A változásokra gyorsan és hatékonyan tudunk reagálni. Például, ha elutazunk, távolról ki vagy be tudjuk kapcsolni a lakásunk hűtését vagy fűtését, és hazaérkezésünkkor megfelelő hőmérséklet fogad minket otthon, miközben energiát spórolunk azzal, hogy távollétünk alatt nem használ energiát a hűtő-fűtő rendszer. Az iparban is hasonló elvek vezérlik a fejlesztéseket, a gépek távvezérlése, automatizált folyamatok bevezetése lehetővé teszi a gyors és költséghatékony beavatkozást.

– A negyedik ipari forradalomhoz köthető ipari technológiákkal kapcsolatban milyen megoldásokat kínál a vállalat?
– Kiemelném például a szenzorokkal ellátott készülékeinket, melyek gyakorlatilag saját magukat diagnosztizálják: az elvárttól eltérő működés esetén riasztják az üzemeltetőt és igény esetében az ABB-t. Ez a folyamat a gép vagy gyártósor leállása előtt történik, vagyis még működő állapotban érkezik az üzenet, így a szakemberek időben megtehetik a szükséges intézkedéseket. Vagyis nem áll le a termelés, nem keletkezik tetemes anyagi kár. További előny, hogy kizárólag akkor szükséges karbantartást végezni, ha ezt jelzi a gép: csökkenteni lehet az előre tervezett leállási időket. Például egy ABB robot szenzora érzékeli, hogy lassult a robot mozgása, és elküldi ezt az információt. A munkatársunk rögtön hívja az üzemeltetőt, majd szervizes szakembert küld a helyszínre, aki elhárítja azt a problémát, ami igazán csak később okozna gondot.

– Növelni a gyártás rugalmasságát, csökkenteni a költségeket, növelni a felhasználhatóságot – ezek állnak a fókuszban?
– Igen. Ezen céljaink a minden ipari folyamatot érzékelő adatgyűjtőkön alapulnak. Az adatok vállalatirányítási rendszerbe kerülnek, majd a feldolgozási fázisna. Mekkora az üzem valós kapacitása, hol vannak a gyenge láncszemek, milyen erőforrásokat lehetné még jobban terhelni, milyen folyamatban van a rendelésünk és mikor lehet kiszállítani: erre mind választ tud adni egy átfogó irányítástechnikai rendszer. Azonnal reagálni a piaci igények változására partnereink sikerének titka, magas fokú automatizálással ez könnyen és olcsón elérhető, a minőség megtartása vagy akár növelése mellett.

– Ehhez rengeteg és sokféle tudású szakemberre van szükség. Mit gondol az ipart sújtó szakemberhiányról? Hogyan tudja enyhíteni a robotizáció ezt a problémát?
– Rendszeresen járunk karriertanácsadásra különböző oktatási intézményekbe. Ilyenkor gyakran megkérem a diákokat, tegye fel a kezét az, aki fizikai munkából szeretne megélni. Soha senki nem jelentkezik. Mindenki olyan jövőt képzel el, ami főként vagy teljesen szellemi igénybevételt jelent. Senki sem akar piszkos környezetben, és nehéz dolgok emelgetésével járó munkát sem magának, sem a gyerekének. Azt gondolom, az előttünk álló időszakban válik ez kritikussá, ugyanis akkor is lesz igény fizikai munkára, ha senki nem akarja elvégezni. Azon dolgozunk, hogy robotokkal kiváltható legyen ez a típusú emberi munka. Átalakulás van folyamatban. Egy robot letelepítéséhez, üzemeltetéséhez, karbantartásához öt különböző szakmára van szükség. Tehát a fizikai munkát kiváltja a gép vagy a robot, ugyanakkor a robot programozásához, üzemeltetéséhez komoly szaktudás szükséges. El kell fogadni, akár orvos lesz a mai kor gyerekeiből, akár fűtésszerelő, mindenképpen lesz a környezetében automata gép vagy robot. Arra kívánok rávilágítani, hogy a jövőben nem kizárólag ipari környezetben tűnnek fel a robotok. Mindenkinek szüksége lesz azokra az ismeretekre, amik a robotokkal való együttéléshez szükségesek, legalább felhasználói szinten.

– Mit lehet tenni ma, hogy holnap legyen elég dolgozó?
–Szeretnénk tovább erősíteni az ABB együttműködését a hazai műszaki felsőoktatási intézményekkel, és hozzájárulni a műszaki végzettségű szakemberek magas szintű gyakorlati képzéséhez. Szeretnénk elérni azt is, hogy minél több nő dolgozzon az ABB-nél műszaki területen is. Emiatt is hoztuk létre a női mentorprogramunkat. Az immár egymást követő harmadik évben kiírt program célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területen, illetve lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével. Meglátásom szerint a nők gondolkodásmódja és készségei eltérnek a férfiakétól, más megközelítésből képesek a helyzetet vizsgálni, amelynek előnyeit nagyszerűen ki lehet aknázni a digitalizált ipar területén is. A mentorprogram mellett gyakornoki programot is indítunk ABB Motion – Mozdulj velünk a digitális jövő felé! – néven. A programra nappali tagozatos, műszaki tanulmányokat folytató diákok jelentkezését várjuk, akik rész-vagy teljes munkaidős gyakornokként a mérnök kollégák munkáját támogatják.

Kiemelt Partnereink