Szolgáltatók Rengeteg spanyol dolgozik, elérték a 2008-as szintet

Rengeteg spanyol dolgozik, elérték a 2008-as szintet

MTI | 2018.07.03 11:06

Rengeteg spanyol dolgozik, elérték a 2008-as szintet

Spanyolországban a munkanélküliek száma 2,8 százalékkal, mintegy 90 ezerrel csökkent júniusban – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium kedden.

Hirdetés

A munkaügyi központok nyilvántartásában összesen 3,16 millió munkanélküli szerepelt az év hatodik hónapjában, ez 2008 decembere óta a legalacsonyabb adat.

A munkanélküliek száma több mint 1,9 millióval lett kevesebb 2013 februárjához képest, amikor a gazdasági válság hatására mélypontra jutott a foglalkoztatás Spanyolországban.

Tavaly júniushoz viszonyítva egy év alatt mintegy 6 százalékkal, 200 ezerrel csökkent az állástalanok száma a dél-európai országban.

A nyári időszakban a turizmusnak köszönhetően megszokott a munkanélküliség csökkenése Spanyolországban, elsősorban a szolgáltatói szektorban, ahol a múlt hónapban 66 ezerrel lett kevesebb álláskereső.

Területi bontásban a legnagyobb, 15 ezres csökkenést Katalóniában mérték.

Az egy hónapja bizalmi szavazással leváltott konzervatív spanyol kormány korábbi számításai szerint erre az évre 15 százalékos munkanélküliségi ráta várható, a tavalyi 16,5 százalék után.

Magdalena Valerio, az új szocialista kormány munkaügyi minisztere hétfőn egy rendezvényen arról beszélt, hogy céljuk a munkanélküliségi ráta további csökkenésének elérése, valamint a határozatlan idejű munkaszerződések arányának növelése a foglalkoztatásban.

Kiemelt Partnereink