Szolgáltatók Nem törte le a kínaiak szarvát Amerika

Nem törte le a kínaiak szarvát Amerika

MTI | 2018.10.13 06:06

Nem törte le a kínaiak szarvát Amerika

Erőteljesen nőtt Kína exportja és importja szeptemberben, és bár tovább szélesedett az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi viszálya, mégis rekordnagyságúra emelkedett a kínai többlet az Egyesült Államokkal folytatott kereskedésben.

Hirdetés

A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint az export értéke éves összehasonlításban 14,5 százalékkal 226,7 milliárd dollárra, az importé pedig 14,3 százalékkal 195 milliárd dollárra nőtt szeptemberben.

Elemzők az export 8,9 százalékos növekedését várták az előző havi 9,8 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 15,0 százalékra számítottak az augusztusi 19,9 százalék után.

A kínai külkereskedelmi mérleg 31,69 milliárd dolláros többlettel zárt szeptemberben, míg elemzők 19,4 milliárd dolláros többletre számítottak az augusztusi 27,89 milliárdos szufficit után.

A kínai külkereskedelmi forgalom dollárban számított értéke éves összevetésben 15,7 százalékkal nőtt január-szeptemberben, az export 12,2 százalékkal, az import pedig 20 százalékkal bővült.

Jüanban számolva az export értéke 17,0 százalékkal, az importé pedig 17,4 százalékkal nőtt szeptemberben éves összevetésben, az augusztusban mért 7,9, illetve 18,8 százalékos bővülés után. Az augusztusi 179,75 milliárd jüan aktívum után 213,23 milliárd jüanos többlet keletkezett a kereskedelmi mérlegben. Elemzők az export 10,4 százalékos, illetve az import 2,6 százalékos bővülése mellett 192,27 milliárd jüanos többletre számítottak augusztusról.

A politikailag is különösen kényes amerikai relációban Kína exporttöbblete 34,13 milliárd dollár volt, meghaladta az augusztusi 31,05 milliárd dolláros rekordot. Az új amerikai pótvámok dacára Kína exportja meglepően erős maradt, feltehetően azért, mert a vállalatok előrehozták beszerzéseiket. Az év első kilenc hónapjában Kína 225,79 milliárd dolláros többletet halmozott fel az Egyesült Államokkal folytatott kereskedésben, ami 15,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 196,01 milliárd dollárt.

A világ két legnagyobb gazdasága szeptember 24-én léptette életbe az újabb, kölcsönösen megemelt vámokat. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértéke januártól 25 százalékra nő. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Előzőleg, még nyáron a két ország kölcsönösen 50-50 milliárd értékű importárura vetett ki pótvámot.

Donald Trump elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat. Peking tagadja a vádakat, és az iparpolitikájának megváltoztatását célzó követeléseket úgy értékeli, mint a Kína gazdasági növekedésének fékezésére tett kísérlet.

Kiemelt Partnereink