Szolgáltatók Mol-vezér: a változás képessége és az emberi tényezők ismerete a gazdasági siker kulcsa

Mol-vezér: a változás képessége és az emberi tényezők ismerete a gazdasági siker kulcsa

MTI | 2018.06.13 15:55

Mol-vezér: a változás képessége és az emberi tényezők ismerete a gazdasági siker kulcsa

Társadalmi jövőképességről rendeztek konferenciát Budapesten. Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint bármekkora piacot gyorsan el lehet veszíteni, ha egy cég nem számol az állandó változással és azzal, hogy annak irányát sokkal könnyebb megbecsülni, mint a sebességét.

Hirdetés

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a változás képességét és az emberi tényezők ismeretét a gazdasági siker kulcsának nevezte. Ismerni kell a jövő szükségleteit, a hosszú távú fogyasztói igények felmérése azonban nem hagyhatja figyelmen kívül a rendkívül sokszínű emberi viszonyokat és az emberi magatartás dinamikáját hangsúlyozta.

A Mol vezetője szerint a trendkutatók sokszor ezzel nem számolnak, a matematikai modellek ezért – mint azt globális cégek bukásai is mutatják – emiatt tévednek.

A Mol 20 éve helyesen mérte föl, hogy lépnie kell és elsőként vásárolt föl cégeket a környező országokban, így nem csupán azt védte ki, hogy maga is felvásárlás célpontja legyen, hanem regionális vezetővé is vált – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy vállalat 2030-ig szóló startégiája már nem a védekezésre épül, hanem olyan világtrendekre, amelyek közül sok ma még nem is érzékelhető . Ezek közül kiemeltea környezettudatosság és a megújuló energiák iránti igényt, amely alapján a Mol – mint mondta – csökkenti a motorikus üzemanyagok termelését, a felszabaduló kapacitásokat pedig az újra feldolgozható műanyagok termelésébe fekteti.

Hernádi Zsolt hangsúlyozta, hogy a változás képességét a jövő munkavállalóinak is át kell adni, ezért szorgalmazta az oktatás és képzés fejlesztését is.

György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár a globális folyamatok felismerésének jelentőségét hangsúlyozva kiemelte az új technológiák szerepét, mert ezek mint mondta olyan ágazatokban válthatnak ki munkahelyeket, amelyekben Magyarország különösen érintett. Hozzátette, hogy az előrejelzések szerint a tevékenységek 60 százaléka jelentős mértékben automatizálódhat, ám ez szerinte nem feltétlen a munkahelyek megszűnését, inkább átalakulását okozhatja.

Az államtitkár szerint a következő évek legfontosabb feladata magyar vállalkozások termelékenységének erősítése lesz, emellett sürgette a közlekedési infrastruktúra további fejlesztését és a kilencvenes években magánkézbe került stratégiai infrastruktúraelemek visszavételét.

Kiemelt Partnereink