Szolgáltatók Milyen tízezrek? Akár 250 ezer állást is fenyegethet az elektromos hajtás

Milyen tízezrek? Akár 250 ezer állást is fenyegethet az elektromos hajtás

autopro.hu/B.B. | 2016.11.29 06:30

Milyen tízezrek? Akár 250 ezer állást is fenyegethet az elektromos hajtás

Munkahelyek tömegeinek megszűnésébe kerülhet az e-hajtás térnyerése csak Németországban. A közelmúltban a duisburgi egyetem professzora 75 ezer veszélyeztetett állásról beszélt, most azonban a szakszervezetek már negyedmilliós szám miatt aggódnak.

Hirdetés

Az elektromobilitási mellett humán erőforrási és képzési stratégiára is szükségünk van – nyilatkozta a napokban a Daimler üzemi tanácsának elnöke. A vezető kijelentéséből első olvasásra nem is tűnik ki, mekkora a baj: az IG Metall szakszervezet attól tart, hogy a hagyományos meghajtáshoz képest jóval egyszerűbb elektromos kocsik miatt Németországban 880 ezer autóipari állás közül akár negyedmillió is veszélybe kerülhet.

A probléma sajnos még komplexebb, hiszen a leendő, gyártókra és beszállítókra nézve is komoly fenyegetést jelentő iparági változások mellett a gyárak automatizálásának folyamatosan növekvő aránya is előbb-utóbb nagyobb elbocsátásokat indokol majd, írja az Automobilwoche.

Az IG Metall szerint a nem kis felfordulást okozó folyamatok a következő 15 évben zajlanak majd le, azonban a szakszervezetek és vállalatok egy percig sem tétlenkedhetnek. A McKinsey tanácsadó cég szakértői Bajorországot hozták példának: szerintük Dél-Németországban ugyanis a digitalizálás és az automatizálás a munkahelyek negyven százalékára hatással lesz, a területen összesen kétmillió munkahely szűnhet meg, vagy igényelhet más képzettséget. Bajorországban jelenleg csak az Audi és a BMW összesen 50 ezer főt foglalkoztat.

Nem a mostani az első felmérés, ami az elektromos autók térnyerésének munkaerő-piaci változásait próbálja megbecsülni. Alig egy hete Ferdinand Dudenhöffer, a duisburgi egyetem professzora, a CAR autóipari kutatóintézet vezetője 75 ezer, hosszú távon megszűnés előtt álló pozícióról beszélt. A mostani hírek után már ennek is örülhetnének a német dolgozók.

Kiemelt Partnereink