Szolgáltatók Lefelé görbül a németek szája

Lefelé görbül a németek szája

MTI | 2018.09.24 13:48

Lefelé görbül a németek szája

Enyhén csökkent, de a várakozásoknál magasabb volt az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe szeptemberben.

Hirdetés

A müncheni székhelyű intézet pénteken közölte, hogy az augusztusi 103,9 pontról 103,7 pontra esett az index értéke. Elemzők erősebb visszaesést vártak, arra számítottak, hogy 103,2 pontra süllyed az üzleti hangulatindex.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató az augusztusi 106,5 pontról 106,4 pontra, a hat hónapra előretekintő várakozások mutatója pedig 101,3 pontról 101,0 pontra csökkent.

Az adatokat kommentálva Clemens Fuest, az ifo vezetője rámutatott, hogy a bizonytalanságok növekedésének dacára a német gazdaság továbbra is erőteljesen növekszik.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság kilátásait beárnyékolja az amerikai-kínai kereskedelmi vita éleződése, valamint a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését övező bizonytalanságok.

Peter Altmaier gazdasági miniszter arra számít, hogy idén 2 százalék körül bővül Németország hazai összterméke (GDP). Ez alacsonyabb lenne a hivatalos 2,3 százalékos kormányzati előrejelzésnél és a tavalyi 2,5 százalékos növekedésnél.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 9 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét.

Kiemelt Partnereink