Szolgáltatók Hét éve nőtt ekkorát utoljára a hongkongi gazdaság

Hét éve nőtt ekkorát utoljára a hongkongi gazdaság

MTI | 2018.05.11 16:13

Hét éve nőtt ekkorát utoljára a hongkongi gazdaság

Az utóbbi hét év leggyorsabb ütemében bővült Hongkong gazdasága az idei első negyedévben az erős exportnak és fogyasztásnak köszönhetően.

Hirdetés

A kormány pénteken közölte, hogy éves összevetésben 4,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) január-márciusban, jelentősen meghaladta az előző negyedévben mért 3,4 százalékot. Ennél erősebb növekedést legutóbb 2011 második negyedévében mértek, akkor 5,3 százalékot.

Negyedéves összehasonlításban 2,2 százalékkal bővült a gazdaság január-márciusban, ami szintén az utóbbi hét év legerősebb üteme. Október-decemberben az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal gyarapodott a GDP.

Január-márciusban az export éves szinten 5,2 százalékkal emelkedett, különösen Kína, az Egyesült Államok és Európa esetében. Az első negyedévi adatok még nem tükrözik az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségeket, ám a vita aggasztja a hongkongi vezetést a kereskedelemre és a befektetői hangulatra gyakorolt esetleges negatív hatások miatt.

Az éves infláció 2,4 százalékra rúgott az idei első negyedévben. A kormány arra számít, hogy felfelé ható nyomást gyakorolhat az inflációra az, ha a jelenlegi erős gazdasági feltételek nem változnak.

A hongkongi gazdaság növekedése nagyban függ a tőkemozgásoktól, a kereskedelemtől, a turizmustól és a Kínából érkező befektetésektől. A hazai fogyasztás növekedése, a Kínából érkező turisták számának emelkedése és a kiskereskedelmi forgalom bővülése is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly 3,8 százalékkal nőtt a gazdaság, jóval gyorsabb ütemben a 2016-ban mért 2,1 százaléknál.

A hongkongi kormány arra számít, hogy idén 3-4 százalékkal bővülhet a gazdaság, miközben a belső fogyasztás továbbra is erős marad, a fogyasztói hangulatot pedig a kedvező munkaerőpiaci és jövedelmi viszonyok is alátámasztják. Az emberek fogyasztását és költekezési hajlandóságát a 3 százalék alatti munkanélküliségi ráta mellett a tőzsde erős teljesítménye is fokozta.

Kiemelt Partnereink