Szolgáltatók Hat havi várakozásnak tett eleget a lengyel ipar

Hat havi várakozásnak tett eleget a lengyel ipar

MTI | 2018.05.22 10:24

Hat havi várakozásnak tett eleget a lengyel ipar

A várakozások felett és hat hónapja a legnagyobb mértékben nőtt áprilisban az ipari termelés Lengyelországban a nemzeti statisztikai hivatal, a GUS hétfőn kiadott jelentése szerint.

Hirdetés

A lengyel ipari termelés áprilisban 9,3 százalékkal, hat hónapja a legnagyobb mértékben nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szemben a PAP hírügynökség felmérésében elemzők által átlagosan várt 8,3 százalékos növekedéssel.

Szezonális kiigazítással az ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz és 0,5 százalékkal az előző havihoz képest. Márciusban 5,1 százalék volt az éves és 0,3 százalék a havi növekedés.

Az építőipar termelése a márciusi 16,2 százalék után áprilisban 19,7 százalékkal nőtt éves bázison a várt 25,1 százalék helyett. Az előző havihoz képest az építőipar termelése 1,0 százalékkal nőtt a várt 4,2 százalék helyett.

A befejezett új lakások száma 16,7 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, a megkezdett lakásépítések száma pedig 30,0 százalékkal emelkedett.

Az év elejétől számítva és az egy évvel korábbival összevetve 12,2 százalékkal nőtt a befejezett és 14,6 százalékkal a megkezdett lakásépítések száma.

Lakásépítési engedélyt 9,3 százalékkal többet adtak ki az idén áprilisban, mint tavaly, az év első négy hónapjában pedig 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A termelői árak áprilisban 1,1 százalékkal, öt hónapja a legnagyobb mértékben nőttek éves bázison a márciusi 0,5 százalék után. A piac 0,8 százalékos éves növekedést várt áprilisra.

Az előző havihoz képest a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak áprilisban Lengyelországban.

Kiemelt Partnereink