Szolgáltatók A trolik áramán élnek a pozsonyi elektromos buszok

A trolik áramán élnek a pozsonyi elektromos buszok

Kuthi Áron | 2019.07.17 14:32

A trolik áramán élnek a pozsonyi elektromos buszok

Tizennyolc elektromos szólóbuszt vásárolt a pozsonyi közlekedési vállalat, a járművek már forgalomba is álltak a szlovák fővárosban. Különlegességük a Volvo elektromos buszaihoz hasonló technológiát alkalmazó antennás töltés.

Hirdetés

A pozsonyi közlekedési vállalat 9 és fél millió euró értékben szerzett be alacsonypadlós elektromos szólóbuszokat, amelyek a szlovák főváros különböző vonalain állnak forgalomba. 16 darab 12 méteres és 2 darab 9 méteres buszról van szó, amelyeket a cseh SOR buszgyártó vállalat szállított le.

A buszok körülbelül 150 kilométert képesek megtenni egy töltéssel, de a hatótáv növelésében segít az a technológia, amelyet először a Volvo kezdett alkalmazni az elektromos buszoknál. Ennek lényege, hogy a megállóban eltöltött fél vagy egy perc alatt kis antennán keresztül tölti magát a busz. De mint az a Bratislavské Noviny hírportál videójából kiderül, ebben az esetben nem megállókban, hanem buszdepóban vannak elhelyezve az újfajta pantográfokat fogadó dokkolók.

Pozsonyban ugyanakkor már nem ez az első beszerzés az SOR gyártótól, az első példányok 2018 januárjában érkeztek. A flottabővítést uniós forrás segítségével oldották meg, a projekt felelőse a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium volt.

Ebben a szlovák nyelvű videóban lehet jobban is megfigyelni, hogy gurul a dokkoló alá a busz.

Képek: Youtube

Kiemelt Partnereink