Szolgáltatók A szomszédban nőtt a legnagyobbat az ipari termelés

A szomszédban nőtt a legnagyobbat az ipari termelés

MTI | 2019.03.14 09:25

A szomszédban nőtt a legnagyobbat az ipari termelés

A vártnál jobban alakult az euróövezet ipari termelése januárban, az energiatermelés erős teljesítményének köszönhetően.

Hirdetés

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint, naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben 1,1 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, míg az előző hónaphoz mérve naptárhatással és szezonális kiigazítással számolva 1,4 százalékos emelkedést mértek az év első hónapjában.

Elemzők jóval nagyobb, 2,1 százalékos éves csökkenésre számítottak az előző havi 4,2 százalékos visszaesés után. egy hónap alatt pedig kisebb, 1,0 százalékos növekedést vártak a decemberben mért 0,9 százalékos csökkenés után.

Az energiatermelés havi szinten 2,4 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 4,0 százalékkal emelkedett, ami segített ellensúlyozni vagy csökkenteni a félkész termékek és a tőkejavak gyenge termelését.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország ipari termelésének csökkenését több mint ellensúlyozni tudta Franciaország és Olaszország, a második, illetve harmadik euróövezeti gazdaság. A német ipari termelés tavaly decemberhez viszonyítva 0,9 százalékkal csökkent, a francia viszont 1,3 százalékkal, az olasz pedig 1,7 százalékkal nőtt.

Dániában mérték a legnagyobb csökkenést

Az Európai Unió 28 tagállamában decemberhez képest 1,0 százalékkal emelkedett, tavaly januárhoz képest viszont 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés. Decemberben az unióban 2,8 százalékkal csökkent az ipari termelés éves összevetésben, havi szinten pedig 0,1 százalékos volt a visszaesés.

Januárban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Írországban nőtt az ipari termelés, 15,1 százalékkal, Horvátországban 9,6 százalékkal, Szlovéniában pedig 5,9 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Dániában mérték, 8,6 százalékosat, majd Lettország következik 3,6 százalékkal és Románia 1,5 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Szlovákia ipari termelése nőtt, 7,2 százalékkal, a sorban következő Lengyelországban 6,2 százalék, Litvániában pedig 5,9 százalék volt a növekedés. A legerősebb visszaesést Írországban mérték, 6,2 százalékot, Luxembourgban 4,2 százalékot, Németországban pedig 3,4 százalékot.

Magyarország ipari termelése decemberhez képest 0,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 5,0 százalékkal emelkedett januárban az Eurostat adatai szerint.

Kiemelt Partnereink