Szolgáltatók A sávelhagyási figyelmeztetések tényleg életeket menthetnek

A sávelhagyási figyelmeztetések tényleg életeket menthetnek

autopro.hu/Sz.K. | 2017.08.24 15:30

A sávelhagyási figyelmeztetések tényleg életeket menthetnek

Annak gondolata, hogy érintettek lehetünk egy frontális ütközésben, nagyon rémisztő. Még a töréstesztek is izgalmas várakozással töltenek el, akkor is, ha a kormány mögött csak bábuk ülnek. Az olyan biztonsági rendszerek, mint a sávelhagyási figyelmeztetések azonban azért vannak, hogy kivédjék az ilyen baleseteket, és a Közúti Biztonsági Intézet (IIHS) szerint működnek is. Nem meglepő ez, ha a létezésük okát nézzük, azonban hatékonyságuk már annál inkább.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban a sávelhagyási figyelmeztetések 18%-kal csökkentik az oldalirányú és a frontális ütközések számát, és 24%-kal a sérülések számát. A tény, hogy 86%-ra csökkent a halálos balesetek száma a figyelmeztetéseknek köszönhetően, eléggé lenyűgöző. (A tanulmány azonban nem említi, hogy az, hogy újabb autókba telepítették a figyelmeztetéseket, könnyen hozzájárult a csökkenéshez, mivel a régi autók nem ugyanolyan biztonságosak baleset esetén, mint fiatalabb társaik.)

Az Egyesült Államokban 2015-ben felére csökkent a sávelhagyási figyelmeztetési rendszerekkel felszerelt kamionos balesetek száma. A Volvo tanulmánya pedig bemutatta, hogy Svédországban a rendszerrel felszerelt személyautóknál 53%-kal csökkent a sérülések száma. Az amerikai sofőrök gyakran kikapcsolják a rendszert, de ha nem így tennének, további számszerűsített csökkenést lehetne elérni. Továbbá, ha nem vezetnének, amikor álmosak vagy betegek, további baleseteket is kikerülhetnének, mivel az éber sofőr jobban tud reagálni a figyelmeztetésekre.

A vakfoltok felismerése szempontjából ezek a rendszerek 14%-kal csökkentik a sávváltásos baleseteket, és 23%-kal a sérüléseket. Korábbi IIHS tanulmányok szerint az automata fékezés felére csökkenti azon balesetek számát, melyeknél az autó az előtte haladó hátuljába csapódik, továbbá a hátsó kamerák 6-ból 1 balesetet segítenek kivédeni.

Jó tudni, hogy ezek a rendszerek többet is tudnak, mint azt, hogy a biztonság benyomását keltik. Tényleg életeket mentenek.

Kiemelt Partnereink