Szolgáltatók A német gazdaság húzhatja le a magyar ipart

A német gazdaság húzhatja le a magyar ipart

MTI | 2019.03.14 12:41

A német gazdaság húzhatja le a magyar ipart

A januári ipari adatok jónak mondhatók, de látni kell, hogy Németországban, amelynek gazdaságához Magyarország sok szállal kötődik, csökken a teljesítmény, ez pedig előbb-utóbb be fog gyűrűzni az országba is – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a legújabb statisztikai adatokat kommentálva az M1 aktuális csatornán.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán reggel megerősítette a korábban közölt adatokat, miszerint januárban az ipari termelés volumene 4,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint pedig 5,0 százalékkal nőtt.

Az államtitkár kiemelte, miután Európában és Németországban is csökkent az ipar, Magyarországon meg kell védeni az eddigi eredményeket, ezért gazdaságvédelmi akcióterv készül. A közép-kelet-európai régióban 2014 óta a magyar ipar bővült a legnagyobb mértékben emlékeztetett György László.

Az államtitkár szerint a magyar iparnak dimenziót kell váltania, és át kell térnie az alacsonyabb hozzáadott értéket adó tevékenységekről a magas hozzáadott értékűekre. Ezért is tartja fontosnak például az önvezető autókhoz tervezett tesztpálya építését, amely elmondása szerint ezres nagyságrendben teremt új kutatási és fejlesztési munkahelyeket.

Kiemelt Partnereink