Szolgáltatók 42 százalék: tovább zsugorodott az OMV nyeresége

42 százalék: tovább zsugorodott az OMV nyeresége

MTI | 2016.05.11 11:08

42 százalék: tovább zsugorodott az OMV nyeresége

Jelentősen visszaesett az osztrák olaj- és gázipari vállalat bevétele és profitja 2016 első negyedévében a kőolaj alacsony világpiaci ára miatt, habár elemzők rosszabb eredményekre számítottak.

Az osztrák olaj- és gázipari konszern szerdán közölte, hogy forgalma 31 százalékkal 3,991 milliárd euróra csökkent január-márciusban az előző év azonos időszakához képest, adó és kamatfizetés előtti (EBIT) eredménye pedig 79 százalékkal 48 millió euróra csökkent. A nyersanyagiparban használatos, a beszerzési költségek nettó változását is figyelembe vevő CCS (Current Cost of Supplies) eredményszámítás alapján az OMV 158 millió euró EBIT-eredményt ért el. Elemzők előzetes becslésekben azzal számoltak, hogy a részvényesekre jutó nettó nyereség 77 százalékkal apad, de a tényadat szerint végül 42 százalékkal 95 millió euróra csökkent.

Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója azt mondta, sikerült javítaniuk a működési tevékenységből származó pénzforgalmat, s ez elsősorban a feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletágnak, valamint a norvégiai termelés növekedésének köszönhető. A vállalat cash flow-ja az első negyedévben 43 százalékkal 579 millió euróra nőtt. Az OMV eredményeit gyakorlatilag a feldolgozó üzletág - beleértve az olajfinomítást és a benzinkutak működését - tartotta felszínen, azonban e területen is fokozatosan csökken a nyereség.

A vállalat a termelés növelése helyett továbbra is a költségcsökkentésre koncentrál. A várakozások szerint a tavalyi évvel többé-kevésbé azonos szinten tartják a kitermelést, s ez napi 300 ezer hordónyi olajat jelent. Az OMV a befektetéseket is visszafogja: 2016 első negyedévében az előző év ugyanezen időszakához képest 240 millió euróval 467 millió euróra csökkentette ezt az összeget.

Az OMV 2016-os terveiben 40 dolláros Brent olajárral számol. A finomítók nyereségessége az európai kapacitástöbblet miatt az idén csökken majd valamelyest a 2015-öshöz képest, csakúgy, mint az olajvegyipari üzletágé. A vállalat a gázpiaci környezetet is "kihívásokkal telinek" minősítette.

Kiemelt Partnereink