Szolgáltatók 3D nyomtató: nyomtató vagy inkább termelési eszköz?

3D nyomtató: nyomtató vagy inkább termelési eszköz?

Pörge Béla | 2022.05.25 07:18

3D nyomtató: nyomtató vagy inkább termelési eszköz?

Fotó: Pörge Béla

Schneider Zoltán, a Kvint-R ügyvezetője adott interjút az autopro.hu-nak az Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításon. A szakember elmondta, mit nem szeret a „3D nyomtató” kifejezésben, ismertette a vállalat tevékenységét, valamint kitért az additív gyártás jelenlegi helyzetére is.

- Mint egy, a 3D nyomtatással foglalkozó cég vezetője, mit tart helyes kifejezésnek: 3D nyomtatás vagy additív gyártás?

- Szinte nap mint nap elmondom az ügyfeleinknek, hogy személy szerint nem szeretem a 3D nyomtatás kifejezést, mert az azt sugallja, hogy a hagyományos, 2D nyomtatáshoz hasonló technológiáról van szó, holott ez nagyon leegyszerűsítő megközelítés. Talán egy olyan modellt tudnék mondani, ami hasonló elven működik, de egyébként sokkal bonyolultabb eszközökről van szó: az additív gyártáshoz használt berendezések működtetéséhez gépkezelőre van szükség, 3D-s ismeretek kellenek, illetve tapasztalat is szükséges a megfelelő használathoz. A nyomtató szó túl nagy egyszerűséget és könnyebbséget sugall.

Ettől függetlenül általában én is a 3D nyomtató kifejezést használom, mert egyszerűbb ezt mondani az additív gyártástechnológiai berendezés helyett. Eredetileg gyorsprototípuskészítő-berendezés volt a 3D nyomtatók neve 25-30 éve, ma már inkább az additív gyártástechnológiai berendezés a pontos megnevezés.

- A Kvint-R az additív gyártás melyik területéhez kínál eszközöket?

- A magyar piacon talán a legszélesebb palettával rendelkezünk. Harminc évvel ezelőttről hozzuk magunkkal azt az üzletpolitikát, aminek része, hogy olyan széles típuskínálattal rendelkezzünk, hogy ha valaki hozzánk jön érdeklődni, mindent megtaláljon – a félprofi szinttől fölfelé, tehát az otthoni használatra való, 60-80 ezer forintos nyomtatók nincsenek benne a kínálatunkban, de a nettó 300 ezer forintos kategóriától kezdve bármivel tudunk szolgálni.

Legalább hét gyártó nyolcféle technológiáját képviseljük, ezek a gyártók összességében több mint ötven nyomtatótípust kínálnak, kétszáznál is több alapanyaggal.

- Iparágakat tekintve honnan érkezik a legtöbb megrendelésük?

- A széles portfóliónknak köszönhetően nagyon sok területről érkeznek hozzánk igények, amiket ki is tudunk elégíteni. A prototípuskészítéssel, ipari termékfejlesztéssel és magával a termeléssel foglalkozó cégek is megkeresnek minket, emellett az oktatás felől is komoly az igény a termékeink iránt.

Jelentős szegmens a bérnyomtatás és a haditechnika is, valamint a hozzám talán legközelebb álló orvosi célú felhasználás.

- Az alapanyaghiány fellendítheti az additív gyártás iránti keresletet. Ebből mennyit érez most a Kvint-R?

- Vannak jelei, de nem lehet azt mondani, hogy tömegesen jelentkeznének emiatt új ügyfelek. A 3D nyomtatáshoz használt alapanyagok gyakran jóval drágábbak a hagyományos anyagoknál, így nem biztos, hogy csak a hiány miatt megéri átállni. Ugyanakkor hiába drága az alapanyag, ha az egész folyamatot nézve sokszor olcsóbb 3D nyomtatóval előállítani egy adott, mondjuk kisszériás terméket.

A globális ellátási láncok problémája a 3D nyomtatókat gyártó cégeket is eléri, hiszen ők is használnak hagyományos alapanyagokat – például acéllemezt vagy műanyagot a nyomtatók házához. Érdekesség, hogy a HP egyes nyomtatók bizonyos alkatrészeit saját magának gyártja a saját nyomtatóival.

- Rátérve az Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításra: mekkora volt az érdeklődés a Kvint-R standjánál?

- Már az első nap is akadtak komoly érdeklődők, a második és a harmadik nap pedig erős berobbanást hozott, folyamatos volt az érdeklődés, a látogatók bátran besétálnak a standunkhoz. A széles nyomtatóválaszték és a letisztult stand vonzónak bizonyult az érdeklődők számára.

- Korábban említette, hogy a vállalat a hagyományos nyomtatókkal kezdte meg működését. Ez a részleg ma is megvan még?

- Igen, 31 éve a 2D nyomtatókkal kezdtük a pályafutásunkat, ez az üzletág ma is létezik 5-600 millió forintos árbevétellel – a koronavírus-járvány előtt volt olyan évünk, amikor 2,7 milliárd forintot tett ki a bevételünk, akkor is 600 millió forint körül volt a hagyományos nyomtatók részesedése.

Ami nagyon fontos része a filozófiánknak, hogy a mi ügyfeleink nem nyomtatót szeretnének, hanem nyomtatni akarnak – a nyomtató pedig csak egy eszköz, amivel elérik a céljukat. Ez igaz a 3D nyomtatásra is: a vevőink meghatározott paraméterek mentén előállított alkatrészt szeretnének, ez alapján segítjük a vásárlóinkat a megfelelő berendezés kiválasztásában.

- Ezek szerint az Önök szolgáltatása nem merül ki a nyomtató eladásában. Pontosan hogyan segítik a vásárlóikat?

- A beszélgetés elején nem véletlenül hangsúlyoztam, hogy a 3D nyomtató megnevezést azért nem szeretem, mert egyszerűséget sugall. Egy additív gyártáshoz használt berendezés összetett, bonyolult és egyedi szerkezet. Ez több karbantartást igényel és könnyebben meghibásodik, mint egy nagyobb példányszámban gyártott, papírra nyomtató 2D nyomtató.

Emiatt kiemelten fontos a szerviz, mi pedig nagyon erős szervizcsapattal rendelkezünk, jól képzett szakemberekkel. Egy 3D nyomtató értékesítése nem áll meg az eladásnál, rajta tartjuk a szemünket az eszközön a karbantartás és a javítások során.

Kiemelném, hogy az after-sales szolgáltatások – tehát a szerviz, karbantartás – mellett van presales részlegünk is, ami a szakmai felkészítésről szól. A csapat feladata a szakmai konzultáció az érdeklődővel, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk a felmerülő igényekre, a megfelelő megoldás, technológia, berendezés kiválasztásához.

Ha egy szóval kellene magunkat jellemezni, akkor azt mondanám: szakcég vagyunk, ez nagyon fontos üzenet, és válasz is a kérdésre.

A Kvint-R Irodatechnikai és 3D Nyomtatási Kft. 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozásként 1991 óta jelentős szereplő a hazai irodatechnika és speciális nyomtatók piacán. Az elmúlt több mint 30 év során a piaci kihívásoknak megfelelően folyamatosan bővítette kínálatát, fejlesztette szolgáltatásait, új technológiákat vett fel a portfoliónkba. Ennek az innovatív üzleti filozófiának köszönhetően kezdett el foglalkozni 3D technológiákkal a cég, és ennek köszönhetően vált napjainkra a 3D nyomtatás és az additív gyártástechnológia egyik piacvezető cégévé.

Tetszett ez a cikk? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink