Techtogether Minden négyzetméterre jutott egy mérnökhallgató

Minden négyzetméterre jutott egy mérnökhallgató

Pardavi Mariann | 2015.04.21 06:18

Minden négyzetméterre jutott egy mérnökhallgató

Április 18-án zárult le az önjáró gokartok versenyének második évada. Idén junior és senior kategóriában indultak a csapatok, előbbiek között a Pannon Egyetem, utóbbiak között pedig a Miskolci Egyetem csapata lett a bajnok.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Go-Kart, Go-Bosch! versenyen az egész vállalati vezérkar jelen volt, Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője magyarul nyitotta meg a rendezvényt. A sportcsarnokot küzdőtérhez hasonlította, a hallgatói csapatok tagjait pedig oroszlánokkal küzdő gladiátoroknak, akiknek a fegyverük a kitartás és a folyamatos fejlesztés.

Minden négyzetméterre jut egy mérnök! Ez remek érzés – ezzel zárta megnyitó beszédét Pareja.

Rögtön ezt követően szólították a színpadra a Budapesti Fejlesztési Központ ezerkétszázadik mérnökét és a tízezredik munkavállalót Miskolcról. Ezután indult az egész napos program, ahol a részt vevő nyolc felsőoktatási intézmény tíz csapata mérte össze erejét, hogy kiderüljön, melyikük fejlesztette a legjobb, leggyorsabb félautomata gokartot.

Go Kart-Go Bosch! 2015
Kattintson és lapozza végig a rendezvényen készült képeket!

A junior csapatoknak a gokartba elektromos gázpedált és rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat és elektronikus kormányzást kell beépíteni, ezek segítségével lehetővé téve, hogy a jármű teljesen automatikusan válasszon ki egy megállásra alkalmas helyet, majd végrehajtsa a párhuzamos parkolást. A senior csapatok a gokarthoz egy fúrógépet és két – akkumulátoros fűnyíróban használt – motort kaptak a Boschtól. Az előbbiből önindítót kellett készíteni, a másikkal pedig egy hibrid hajtású járművet kellett építeniük a gokartból. A senior csapatoknak ráadásul radarral és kamerával kellett ellátni a gokartot, majd ezek segítségével megvalósítani a sávtartást, az adaptív sebességtartó automatikát és a vészfékezés funkciót. A junior és senior csapatok esetében is 3-3 díjkategória került meghirdetésre. Komoly és szigorú szakmai zsűri értékelte a masinákat és azokat a műszaki megoldás alapján pontozta. Ez alapján díjazták a legjobb konstrukciót, a legokosabb gokartot, továbbá a legjobb csapatmunkát. Az összesített eredmények adták ki végül a Go-Kart! Go-Bosch! verseny abszolút győzteseit. Az abszolút győztes junior csapat egymillió forintot nyert, az abszolút győztes senior csapat másfél millió forintot vihetett haza.

Az arénát úgy alakították ki, hogy a küzdőtér mellett tudjanak a hallgató csapatok helyet foglalni, kis boxokban. Ottjártunkkor azután érdeklődtünk a csapatoktól, hogy mi adta az idei verseny legnagyobb mérnöki kihívását.

Örülnek a veszprémi mérnökhallagtók

Károly Kolos a Pannon Egyetem által delegált team csapatkapitánya elmondta, idén indultak először a versenyen, a junior mezőnyben mérték össze tudásáukat. Amikor a kihívásokra terelődött a szó, elmondta, hogy az idő okozza a legnagyobb nehézséget. A veszprémi csapat egyébként kilencven százalékban mechatronikai mérnökökből áll, a csapatkapitány is ezt a területet erősíti. A veszprémi team egyébként kifejezetten erre a versenyre alakult, félévük volt mindössze, hogy összeszokjanak és felszereljék a gokartot. Hozzátette azt is, úgy tudja, a többi csapat hétszámjegyűre duzzasztotta a költségvetést, ők viszont 360 ezer forintból szerelték fel gokartot tudással. Mindenesetre nem sikerült rosszul ez: olyannyira nem, hogy juniorok között ők lettek a legjobbak.

A Szent István Egyetem senior csapata

Strohmayer Péter a Szent István Egyetem G. B. G. Team nevet viselő csapatának gépészmérnök hallgatója. Azért jelentkezett a csapatba, mert úgy gondolja, sokkal többet ér majd a diplomája, mint annak, akinek nincs ennyi gyakorlati tapasztalata. A versenyre való felkészülés révén pedig sokkal több gyakorlat tudást szerezhet, mint egyébként. A Szent István Egyetem két csapattal is képviselte magát a rendezvényen: a SZIe Kart nevében Sallós Csilla és Lajber Kristóf azt mondta el, hogy úgy érzik, ők már azzal nyertek, hogy határidőre teljesítették a vállalt feladatokat. Már a második évben vannak jelen, s hiába gondolták azt, hogy idén már egyszerűbb lesz, nem így volt. A csapat ugyanis teljesen kicserélődött. Rengeteg energiát fektettek a felkészülésbe, éppen ezért az utóbbi pár héten csak a kötelező órákat látogatták.

Dolgoznak a pécsiek

Két versenyszám között beszéltünk Fröhlich Balázzsal is, az ő csapata a Pécsi Tudományegyetemen tanul. Balázs a csapat pilótája, és ő a szócső a Bosch és a team között. Úgy látja, a csapatnak a legnagyobb problémát az automata parkolás kialakítása okozta, azon belül is a parkolóív kiszámítása. Úgy gondolja, hogy az egyetem arra jó, hogy általános tudást adjon a hallgatóknak, ám az ehhez hasonló versenyek egyedi kompetenciákra tesznek szert.

A rendezvény jövőre folytatódik, akkora kell megvalósítani a 2014-ben elindult csapatoknak az önjáró gokartot.

A kecskeméti csapatot már ismerik olvasóink a tavalyi Techtogehter Automotive Hungary versenyről

A Legokosabb Gokart díj nyertese Junior kategóriában a veszprémi Pannon Egyetem Pannon-Racing csapata lett, míg Senior kategóriában a Miskolci Egyetem ME-KART vihette haza ezt az elismerést. A Legjobb Konstrukció díj Junior kategóriában szintén a Pannon-Racing formációját illette, míg a senior csapatok közül ezt a díjat a kecskeméti GAMFkart mérnökgárdájának sikerült megszereznie. A versenyen a szaktudás mellett kiemelt jelentőségű volt a résztvevő diákok együttműködési képességeinek díjazása. Ennek érdekében a rendezvényen kiosztották a Legjobb Csapatmunka díjat is. Ezt az elismerést Junior kategóriában a veszprémi Pannon-Racing míg a Senior kategóriában a miskolci ME-KART különítménye vihette haza. Az idei Go-kart, Go-Bosch! verseny összesített eredményei alapján az idei szezon abszolút győztese Junior kategóriában a veszprémi Pannon Egyetem Pannon-Racing mérnökcsapata lett. Hasonlóan jó teljesítményt nyújtott és ezzel megőrizte tavalyi helyét a Senior kategória abszolút győztese, mely nem más, mint a Miskolci Egyetem ME-KART együttese.

Nyertek a miskolciak

Kiemelt Partnereink