Techtogether Magyar professzor kapta a legrangosabb gépészmérnöki díjat

Magyar professzor kapta a legrangosabb gépészmérnöki díjat

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.01.14 14:40

Magyar professzor kapta a legrangosabb gépészmérnöki díjat

Stépán Gábor akadémikus Houstonban vette át a Thomas K. Caughey Dynamics-díjat. A világ legnagyobb gépészmérnöki elismerését kiemelkedő, a dinamika és a rezgések terén végzett eredeti és úttörő munkájáért kapta.

Hirdetés

Az Európai Kutatási Tanács ötéves programot indított, amelyben a szerszámgépek rezgésének kutatásait szorgalmazzák. Magyarországon elsőként Stépán Gábor kapott támogatást kutatásaihoz.

(Fotó: bme.hu)

Stépán Gábor szerint főleg a nagyjárműveknél a zaj 50 százaléka a motorból, a másik 50 százalék a gumiköpeny és a talaj kapcsolatából származik. Például megyehatáron átlépve egy másik aszfaltfelületre sokszor megváltozik a kocsi hangja, ami azzal van összefüggésben, hogy a különféle minőségű aszfaltfelületeken ugyanaz a gumiköpeny másképp kezd el rezegni, más hang jön ki belőle.

A professzor szerint a futóművek rezgése nagyon nehéz kutatási terület. Matematikáját tekintve hasonlít a szerszámgépek rezgésének vizsgálatához - idézi a hirado.hu a kutatót.

(Fotó: bme.hu)

Az úgynevezett késleltetett kerékköpeny-modellt, amely segítséget nyújthat a rezgések megfékezésében, Stépán Gábor professzor és csapata fejlesztette ki a Műszaki Egyetemen. A periodikus rezgéseket pontosan megmérték, ezáltal olyan jelenségeket is le tudnak írni matematikai képletekkel, amelyeket a ma általánosan használt modellek nem.

Kiemelt Partnereink