Techtogether Magyar hallgatók kutatnak kitermelhető olaj után

Magyar hallgatók kutatnak kitermelhető olaj után

autopro.hu/P.M. | 2017.03.24 12:00

Magyar hallgatók kutatnak kitermelhető olaj után

Olajipari versenyben lettek legjobbak az ELTE hallgatói, a helyezés eredményeképpen Európát képviselhetik majd az amerikai megmérettetésen.

Hirdetés

A világ legnagyobb szénhidrogén-földtani szervezete, az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) Prágában rendezte 2017. március 9-10. között kőolajkutató versenyének európai döntőjét. A győzelmet az IBA (Imperial Barrel Awards) történetében most először az ELTE mesterszakos geológus és geofizikus hallgatókból álló csapata szerezte meg.

A magyar teamet Albirt József, Bottyán Réka és Nyíri Dániel végzős geológus, valamint Csurgai Ferenc András és Híves Kristóf geofizikus hallgatók alkották.

A hallgatók a munka során megismerték a terület geológiai felépítését, fejlődéstörténetét és a szénhidrogén-rendszer elemeit. A korábbi ipari kutatások adatainak kiértékelése alapján medencemodellt készítettek, feltérképezték a potenciális szénhidrogénmezőket, és javaslatot tettek arra is, hogyan lehetne továbbkutatni, kiszámolva a sikeresség valószínűségét és a várható kőolajvagyont. Vagyis kidolgozták, hol érdemes kutatni olaj után, megindokolják a javaslatukat, és kifejtsék, hogy mi alapján feltételezik azt, hogy azon a ponton lesz bármiféle nyersanyag.

Ugyan a valóságban nem történik meg a fúrás, de a hallgatóknak mindent ugyanúgy kell elkészíteniük, mintha azt élesben tennék egy olajipari cég munkatársaként. A zsűri tagjai között egyébként a világ legnagyobb olajcégeinek képviselői találhatók meg.

Az év legnagyobb nemzetközi szénhidrogén-földtani konferenciájának nulladik napján, április elsején lesz a világdöntő, ahol szintén a legnagyobb világcégek delegáltjai előtt fognak a magyar hallgatók teljesíteni.

Kiemelt Partnereink