Techtogether Egyre több lány készül járműipari mérnöknek

Egyre több lány készül járműipari mérnöknek

Gégény István | 2014.05.26 12:26

Egyre több lány készül járműipari mérnöknek

Megdőlni látszik a feltevés, miszerint a műszaki pálya férfiaknak való. A dominancia kétségtelen, a hölgyek aránya viszont érzékelhetően növekszik. Pap Annamária Győrben tanul járműmérnöki szakon, autó szakirányon.

Pap Annamária

– Közúti járművek átalakításának szabályozási és műszaki ismereteivel ismerkedhettél meg a Széchenyi István Egyetemen tartott tanórán kívüli tanfolyamon, s nem is egyedül képviselted a szebbik nemet a hallgatók sorában. Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel ezen a programon?
– Az egyik szaktárgyi előadáson hallottam a lehetőségről Lakatos Istvántól, a tanfolyam szervezőjétől, és a barátiammal úgy döntöttünk, hogy jó lenne részt venni rajta, mert érdekes területet érint.

– Mivel foglalkoztatok a több hónapos képzés során?
A járművek áttervezéséről, felépítéséről hallottunk előadásokat, egészen új oldalról megközelítve a témát. Előtérbe kerültek a jogi szempontok – ezzel nem volt könnyű megbarátkozni eleinte, de kiderült, mennyire hasznosak ezek az információk.

– Minden résztvevő csapat egy konkrét vizsgafeladat megoldásával igazolta, hogy sikeresen befogadta az új ismereteket. Volt, aki lakóautóvá alakított egy szériamodellt, mások halottas kocsit, rabszállítót, autómentőt terveztek. Mi volt a ti feladatotok?
– Egy Daewoo Matiz vontatási lehetőségét kellett utólagosan kialakítanunk, megvizsgálva minden szükséges feltételt: erő, biztonság, a vonatkozó szabályozásokat figyelembe véve.

A képzés vezetője gratulál a tanfolyam sikeres teljesítéséhez

– A járműmérnöki pálya eléggé férfias szakmaként él a köztudatban. Téged mi vonz ebben az iparágban?
– Gyermekkorom óta szeretem az autókat, ráadásul a szüleim mindketten járműipari vállalatnál dolgoznak Szentgotthárdon: az Opelnél, illetve az Allison gyárában. Teljesen természetes számomra, hogy ebben a világban dolgozzak majd; szerintem a női mérnököknek is helyük van a járműiparban.

Lakatos István
Pap Annamária véleményét egyetértőleg nyugtázta megkeresésünkre Lakatos István, a győri Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője, az említett képzés szervezője. A mérnöki pálya nők közötti népszerűségének oka szerinte az lehet, hogy a járműipar húzó iparággá vált Magyarországon, így biztos egzisztenciát kínál. Maga az autó mint tárgy is egyre népszerűbb a fiatalok körében. Lakatos István tapasztalata szerint már középiskolások körében sem ritka, hogy a lányok autószerelőnek tanulnak. Sőt, a járműfényező szakmák országos versenyét egy ifjú hölgy nyerte meg. Sokat számít az oktató szerint a családi háttér, az autó iránti érdeklődés. Nem új trend viszont, Németországban már egyre elterjedtebb, hogy a járműértékesítők között sok a hölgy. Vannak ugyanis olyan vásárlói rétegek, akikkel egy nő jobban megtalálja a hangot, mint egy férfi. A sikeres értékesítéshez viszont elengedhetelen az alapos szakmai tudás megléte.

Kiemelt Partnereink