Techtogether Csúcslézerekkel tanulnak és dolgoznak a tatabányai diákok

Csúcslézerekkel tanulnak és dolgoznak a tatabányai diákok

Gulyás Géza | 2017.11.14 06:28

Csúcslézerekkel tanulnak és dolgoznak a tatabányai diákok

Az Edutus Főiskola mechatronikai mérnök szakán tanuló több mint ötven diák nem csak tanul, hanem dolgozhat is az alkalmazott lézertechnológiai laboratóriumban két nagy tudású készülékkel.

Sikeres pályázatok után 2014 elején történt meg a laborátadás. Azóta működik a Tatabányai Szakképzési Cenrum Bánki Donát – Péch Antal Szakgimnáziuma épületében a két lézer. A Trumpf TruLaser Cell 7020 elnevezésű berendezés 4 kW-os teljesítményű lézerrel, a Kawasaki 6D robotra telepített lézeres vágóberendezés 500 W-os lézerrel van felszerelve. A labor kiegészítő berendezéseivel együtt több mint 600 millió forintba került a felsőoktatásban Magyarországon egyedülálló csúcstechnológia.

A Trumpf TruLaser Cell 7020 berendezést mutatja Vavra Gábor

– A mechatronikai mérnök szakot választók száma ötven körüli, a nappalisok mellett sok a levelezős is – tudjuk meg Vavra Gábor laborvezetőtől. – Kötelező szakirány nekik a lézertechnológia: először CAD programban megterveznek egy-egy alkatrészt, majd a laborban lévő CAM programban a vágási, hegesztési kontúrok tervezésével folytatják, végül pedig eszközeinken megtanulják a lézeres vágás, hegesztés kivitelezési folyamatait is. Különösen az autóiparban elterjedt a lézeres megmunkálás. Aki az Edutus Főiskolán tanul – hazánkban jelenleg csak itt képeznek ilyen szakiránnyal mechatronikai mérnököket –, annak biztosan lesz munkahelye. Sőt, sokan már hallgatóként is dolgoznak a nagy cégeknek nyári gyakorlaton. Ezért kapnak pénzt, mint ahogyan azért is, ha a lézerrel kapcsolatos K+F projektekben feladatokat vállalnak. Szinte minden nappalis hallgatónak van ösztöndíja, vagy Tatabánya városától vagy cégektől.

Vavra Gábor a főiskola vállalati kapcsolattartójaként elmondja, hogy a tatabányai AGC, a Sanmina és az Otto Fuchs egyaránt fontosnak tartja a duális képzést, várhatóan a következő tanévben már lesznek a cégekkel közös mechatronikai mérnök diákok. Sok K+F megrendelés is érkezik a cégektől. Az első az Audi volt, a Lamborghini ajtók vágása egy ideig Tatabányán történt. Azóta végeztek munkát az autóipari cégek közül az esztergomi Suzukinak, az oroszlányi Wescastnak és BorgWarnernek, a tatabányai SCS Stahlschmidtnek, a székesfehérvári Densónak, valamint számos kisebb cégnek. Elsősorban a tatabányai, az oroszlányi és a tatai ipari parkkal szoros a kapcsolat, de alakul a komáromival és az esztergomival is. Ezen a területen alapkövetelmény a pontosság, a gyorsaság, ráadásul gyakran használnak korszerű, különleges anyagokat.

– Nagyon fontos a folyamatos szakmai fejlesztés – hangsúlyozza a szakember. – A tudományos együttműködés állandó a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.-vel, valamint a győri, a szegedi, valamint a fővárosban az Óbudai és a Műszaki Egyetemmel. Szoros a kapcsolatunk több megyei középiskolával is. Egy konkrét példa: a TSZC Bánki Donát – Péch Antal Szakgimnáziummal összefogunk az anyagtechnológiai labor fejlesztése érdekében. Olyan korszerűsítés várható, amely után akár az ipari mérési igényeket is ki tudjuk szolgálni.

A biztonság és a szakemberképzés

Könnyen hibázhatnak azok, akik lézerrel dolgoznak; sajnos hosszasan sorolhatóak a példák. – Nem csak az ipari felhasználókra gondolok – teszi hozzá Vavra Gábor –, az orvosi lézereknél vagy a diszkóban is fontos a szabályok ismerete és betartása. Németországban például kötelező, hogy legyen lézerbiztonsági szakértő. Mi még itt nem tartunk, de előbb-utóbb hazánkban is ez várható. Egy pályázatnak köszönhetően együttműködünk a Laser Zentrum Hannover kutatóintézettel. Egyedülálló oktatást, szakemberképzést kínálunk a cégeknek, élnek is a lehetőségekkel. A külföldi anyacégek közül mindegyiknek az elvárása, hogy ne történjen baleset, és ennek érdekében mindent megtesznek az összes gyárukban világszerte. Jómagam tanítom, hogy melyek a nemzetközi szabványok, és milyen módon kell ezeket betartani. Az Edutus Főiskolán tanultak a Bay Zoltán Kft. és a szegedi ELI vezetői is. Természetesen a mechatronikai mérnök hallgatók képzésének is része a Laser Safety. Megtanulják, hogy a biztonság az első.

Kiemelt Partnereink