Logisztika MI-vel léphet szintet a raktározás

MI-vel léphet szintet a raktározás

autopro.hu/V.M. | 2023.01.26 13:23

MI-vel léphet szintet a raktározás

Fotó: MTI

A mesterséges intelligencia (MI) nem csupán a gyártócsarnokokban, hanem a raktárakban is segíthet hatékonyabbá tenni a folyamatokat, ezáltal növelve a termelékenységet. A technológia már ma is jelen van a raktárakban, ahol számos úton-módon segíti a mindennapi munkavégzést.

Az okosraktárakban konnektivitási technológiákra alapozva fokozzák a műveletek hatékonyságát. A termékek beérkezésétől kezdődően a kiszállításkori járműbe rakodásig a teljes árukezelési folyamat optimalizálható a mesterséges intelligenciával. A jobb készletmenedzsment, kommunikáció és gördülékenyebb folyamatok előnyeit nem csak az olyan óriások, mint az Amazon élvezik, hanem egyre több kis- és közepes vállalkozás is.

Közelebbről megvizsgálva az MI raktári alkalmazásait, pontosan beazonosíthatóvá válik, hogy a gépi tanulást is magába foglaló technológia pontosan milyen módokon is járul hozzá folyamatok hatékonyabbá tételéhez.

1. Adatanalitika

Az MI előnyeinek nagy része az adatok használatán alapul. Minden raktárban mérhetetlen mennyiségű adat keletkezik nap mint nap, ezek lehetnek többek között a rendelésekkel, a készletekkel vagy éppen a kiszállításokkal kapcsolatosak. Az adatokat használva a mesterséges intelligencia képet alkot a folyamatokról, és képes felismerni azokat a, például az árumozgatási útvonalakból eredő szűk keresztmetszeteket, melyek feloldásával a folyamatok gördülékenyebbé tehetőek.

2. Hatékonyabb készletkezelés

Az MI egyik legfontosabb előnye, hogy segítségével pontosabb és naprakészebb információk nyerhetőek a készletről. Bevett gyakorlatnak számít a digitális kamerák használata a készletszintek alakulásának követésére, illetve annak megállapítására, hogy mikor érik el az utánrendelést elindító jelző készletszintet.

3. Optimalizált információmegosztás

Az adatok emberi munkaerőn keresztüli megosztása, illetve manuális bevitele hibákat eredményezhet. A tranzakciók automatizálása beágyazott szabályokkal kevesebb hibát és gyorsabb feldolgozást eredményez. A vezeték nélküli technológiák forradalmasították a belső kommunikációt a rendszerszabályozás nagy sebességűvé tételével. Mindezek tetejébe a mesterséges intelligenciával biztosítható, hogy a munkavállalók egy egységes információforrásból tájékozódjanak, hatékonyabbá és biztosabbá téve a döntéshozatalt.

4. Nagyobb termelékenység

Az MI ugyan (még) nem váltja ki az emberi munkaerőt, azonban a folyamatokat könnyebbé és gyorsabbá teheti. Ezenfelül az MI, ahogy más gépek is, a nap 24 órájában működhet, és nincs szüksége szünetekre. A jövőbe tekintve, az automata, MI-alapú megoldások valószínűleg ki fogják váltani az emberi munkaerő egy részét, csökkentve bizonyos költségeket, illetve segítve a munkaerőhiány kezelését.

5. Nagyobb biztonság

Az MI a folyamatok során keletkező adatok vizsgálatával nem csak szűk keresztmetszeteket, hanem biztonsági veszélyforrásokat is képes felderíteni. Kimutatásai alapján módosítható a raktári elrendezés, megelőzve a baleseteket, akár a halálos kimenetelűeket is.

6. Készülés a bajra

Az ellátási lánci zavarok mára folyamatos problémát jelentenek, és a belátható jövőben alighanem velünk fognak maradni. Az MI azonban segíthet a vészhelyzeti tervek kidolgozásában, illetve az aktuális helyzet megértésében, végső soron hozzájárulva a készletszintek megfelelő szinten tartásához, és az elvárt kiszolgálási színvonal teljesítéséhez.

Még vannak nehézségek

Az MI tehát számos módon és területen képes fejlődést hozni a raktárak működésében, mindazonáltal alkalmazása még nem széleskörű. Saját fejlesztésű MI-alapú megoldásokat csak a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak, míg a kisebb vállalatoknak a harmadik felektől származó alkalmazások érhetőek csak el. Ezenfelül nem szabad megfeledkezni arról, hogy bár az MI javítja a döntéshozatalt, időről időre szükség van döntéseinek ember általi felülírására, vagyis a menedzsereknek tudniuk kell olvasni az adatokból.

A nehézségek ellenére az MI kétségtelenül folytatni fogja térhódítását a raktárakban 2023 folyamán, kiváltva olyan manuális rendszereket, melyek már nem versenyképesek – jósolja a Warehouse & Logistics News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink