Logisztika Így előzhetőek meg a raktári balesetek

Így előzhetőek meg a raktári balesetek

autopro.hu/V.M. | 2022.12.17 08:18

Így előzhetőek meg a raktári balesetek

Fotó: Facebook/SafetySkills

A raktárakban mindig jelen van a megbotlás, elcsúszás veszélye, ami a tél beköszöntével csak tovább nő. Megfelelő odafigyeléssel és néhány nem is bonyolult lépéssel azonban minimalizálható a balesetek kockázata.

Hirdetés

A padló- és tetőburkolati megoldásokat nyújtó brit Watco felmérése szerint az elmúlt évben a raktári dolgozók több mint negyedét érték elcsúszásból és elesésből eredő balesetek. Ezenkívül a 250 raktárvezető megkérdezésével készült felmérésből az is kiderült, hogy a raktárvezetők 42 százaléka úgy vélekedik, a nedves és csúszós felületek, a padlóburkolat sérülései és az általános karbantartás hiánya jelentik a legnagyobb veszélyt dolgozóik egészségére.

Az elesésből sokszor nem származnak komoly sérülések, máskor viszont egészen más a helyzet. Ezt mutatja, hogy csak az Egyesült Királyságban 2017/18-2019/20 időszakában mintegy 971 ezer munkanap esett ki eleséshez kötőtő sérülések miatt.

Legyen tisztaság!

A tél beköszöntével csak nő a balesetek veszélye. Scott Saunders, a Watco műszaki menedzsere szerint azonban több módja is van a védekezésnek.

„Kezdésként, bár magától értetődőnek tűnhet, de a rendtartás, mint például annak biztosítása, hogy a tócsákat azonnal felszívják, amint észlelik őket, vagy a rendszeres portörlés, elengedhetetlenek. Az olyan veszélyforrásokra, melyeket nehezebb eltüntetni – vagy akár látni –, mint például a nehéz gépekből származó olaj- és a zsírnyomok, a zsírtalanító a tökéletes megoldás” – mondta Scott.

Hozzátette, hogy az üvegszál-erősítésű műanyag (GRP) csúszásgátló lemezek extra védelmet nyújtanak az elcsúszásokkal szemben. Egy további előnyük, hogy lerakásukkor az adott terület minimális időre válik nem használhatóvá, mivel nincs száradási idő.

Fontos a karbantartás

A Watco felmérése szerint a raktárvezetők 34 százaléka panaszkodott arra, hogy túl kell lépniük a költségkeretet a különböző veszélyforrások megszüntetése érdekében, továbbá 64 százalékuk mondta azt. hogy az általános karbantartás hiánya legalább néha biztonsági veszélyforrást jelent létesítményeikben.

Scott a kiemelte a karbantartás szerepét a költségek alacsonyan tartásában, rámutatva, hogy akármennyire is sok a teendő, mindig jobb a problémákat megelőzni, mint később kezelni. „A problémák kezeletlenül hagyása csak ahhoz vezet, hogy később egy veszélyesebb és több költséget jelentő gonddal kell megküzdeni.”

„Az általános karbantartásra odafigyelés más előnyökkel is járhat, ilyen például az állásidő csökkentése és a termelékenység fokozása” – idézi Scott szavait a Warehouse & Logistics News.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink