Logisztika Gázolajalternatívát tesztel a BMW

Gázolajalternatívát tesztel a BMW

autopro.hu/V.M. | 2023.04.24 09:19

Gázolajalternatívát tesztel a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW hidrogénezett növényi olaj (HVO) teherautókban használatát teszteli a müncheni üzemét kiszolgáló logisztikai útvonalakon. A pilot programmal a vállalat célja, hogy megfelelő eszközt találjon logisztikai folyamatainak karbonmentesítésére.

Hirdetés

A bajor központú autógyártó 2022 decemberében indította el egy évig futó tesztprogramját. Akkor a GV Trucknet szállítmányozó vállalat négy teherautóját kezdték el HVO-val tankolni. Ezek a járművek a BMW müncheni üzeme és a 120 kilométerre fekvő Landau an der Isar között szállítanak alkatrészeket.

Most márciusban a BMW a DB Schenker hat teherautójával bővítette a programot. Az újonnan bevont járművek a BMW Csoport Echingben található alkatrészközpontja és a müncheni gyár közötti mintegy 40 kilométeres fordulókat teszik meg napi rendszerességgel.

A teherautókban használt, finn Neste által szállított EVO100-at hulladékból, például használt sütőolajból, és megújuló anyagokból állítják elő. Nevében a 100 arra utal, hogy teljes mértékben kiválthatja a konvencionális gázolajat, akár 90 százalékkal is csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást well-to-wheel alapon, miközben a járművek üzemanyag-fogyasztása átlagosan csupán 3 százalékkal nő.

Technológiai nyitottság

A BMW célja, hogy módot találjon logisztikai folyamatainak dekarbonizálására, ennek érdekében pedig, közlése szerint a technológiai nyitottság szemléletével keresi a megoldásokat, melyek egyike lehet a HVO használata.

A vállalat a HVO előnyeinek tartja, hogy használata nem igényli a járművek módosítását, az ellátás a már meglévő üzemanyag-hálózaton keresztül oldható meg, illetve, hogy bármilyen arányban keverhető fosszilisalapú üzemanyagokkal.

A tesztprogram során a BMW valós körülmények között kívánja felmérni a HVO alkalmazhatóságát, illetve annak hatásait például a fogyasztásra.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink