Logisztika Egyre népszerűbbek a raktári hordható eszközök

Egyre népszerűbbek a raktári hordható eszközök

autopro.hu/V.M. | 2022.04.06 13:23

Egyre népszerűbbek a raktári hordható eszközök

Fotó: ProGlove Press

A hordható eszközök egyre gyakrabban láthatóak raktári alkalmazásokban, miközben a segítségükkel elvégezhető feladatok száma is nő. A tendencia nem véletlen, hiszen a hordható technológiák számos előnyt kínálnak mind viselőiknek, mind a beruházó vállalatoknak.

A hordható eszközöket összetett technológia működteti, ugyanakkor az alkalmazási céljuk annál egyszerűbb. Feladatuk nem más, mint az őket viselő dolgozók támogatása a raktármenedzsment rendszer utasításainak közvetítésével, illetve a termékek beazonosításával.

Az elmúlt években gyors növekedésnek indult a technológia használóinak száma, de még nem beszélhetünk széleskörű elterjedtségről. A robotizált raktári megoldásokat kínáló Cyzerg Warehouse Technology vezérigazgatója, Hector Sunol szerint a hordható technológiák a növekedési szakaszukban, még a piaci érettség előtt járnak. „A pozícióból következik, hogy a technológia túljutott egy jelentős akadályon(…), továbbá, hogy rövidesen a nagyközönség is használni fogja, ami arra utal, hogy az implementációs kockázatok csökkennek” – fogalmazott Sunol.

Ami a hordható kütyük mostani alkalmazását illeti, az anyagmozgatási tevékenységekkel foglalkozó vállalatok amerikai szövetségének egy 2021-es felmérése szerint a cégek negyede nevezte magát jelenlegi felhasználónak, míg másik 36 százalék öt éven belül implementálná a technológiát.

Hatékonyabb és biztonságosabb munkavégzés

A többek között headsetek, csuklóra és ujjra felhúzható vonalkódolvasók, valamint okos szemüvegek alkotta hordható kütyük csoportja nem csak futurisztikusan fest, de fokozhatják a munkahelyi biztonságot és ergonómiát, a termelékenységet, illetve az előbbieken keresztül segíthetik a költségcsökkentést.

A gyorsaságot növeli, hogy a dolgozóknak a fontos információk kikereséséhez nem kell folyton visszatérniük a munkaállomáshoz, illetve, hogy kezeik szabadon maradhatnak, ezáltal jobban fókuszálhatnak a fizikai feladatok elvégzésére. „Normál esetben három másodpercet becsülünk valaminek egy kézi eszközzel való beszkenneléséhez. Egy hordható eszközzel, az időigény akár egy másodperc is lehet” – mondta el Ashley Hartwell, a brit Supply Chain Consulting Group tanácsadója az Inbound Logistics-nek nyilatkozva.

Továbbá az eszközök figyelmeztetést adhatnak a veszélyes szituációkról és javasolhatnak megelőző intézkedéseket, miközben javítják az ergonómiát a nehezebb kézi berendezések kiváltásával. Nem mellékesen a hordható eszközök lehetővé teszik a pontosabb munkavégzést, párhuzamosan csökkentve a hibalehetőségeket.

Közel sem akadálymentes terjedés

Az újszerű megoldások tehát számos előnnyel szolgálnak, azonban több olyan tényező is van, ami az érdeklődőket eltántoríthatja a beruházástól. Az első ilyen az ár, mivel kisebb cégeknek az egyszerűen túl magas lehet – különösen az olcsóbb kézi alternatívák nagy választékának fényében.

Ugyancsak kihívásként jelenhetnek meg az implementálás szoftveres és egyéb technológiai oldalon jelentkező problémái, ugyanis az implementálás megkövetelhet további fejlesztéseket annak érdekében, hogy a meglévő rendszerek jól összeilleszthetőek legyenek a hordhatókkal.

De még ha a költségkeret adott és az integrálás meg is oldott, a beruházásról lemondáshoz vezethet, ha kiderül, hogy a hordható eszközök nem jelentenek ideális megoldást az adott alkalmazáshoz. Végül pedig csakugyan lassítja a technológia terjedését, hogy – különösen a mostani, ellátási zavarokkal terhelt időkben – sok vállalat egyszerűen más fejlesztéseket priorizál, olyanokat, amiket a fejlődése érdekében fontosabbnak tart.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink