Logisztika A speciális vontatmányokban is otthon van a Maxi-Szer

A speciális vontatmányokban is otthon van a Maxi-Szer

Végh Martin | 2023.09.18 16:23

A speciális vontatmányokban is otthon van a Maxi-Szer

Fotó: Facebook/Maxi-Szer Kft.

Az elsődlegesen állványrendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozó Maxi-Szer Kft. mára számos cégnek, köztük nemzetközi nagyvállalatoknak is szállít az intralogisztikai anyagmozgatásban használt vontatható kocsikat. A vállalkozás nem csak gyártja, de saját maga tervezi is a vontatmányokat, melyek egyedi igényekhez igazítása sem jelent problémát számára. A Maxi-Szer portfóliójának ezen részéről és a kapcsolódó tervekről Ivony Csaba ügyvezető beszélt a lapunknak.

Hirdetés

- Milyen előnyökkel jár a vontatmányok használata az anyagmozgatási műveletekben összevetve a targoncák önálló alkalmazásával? Hogyan teszik gyorsabbá az anyagáramlást a vontatható kocsik?

- Erre a kérdésre a megrendelőinknél látottak alapján tudok válaszolni. Fő megrendelőnknél, a Bosch Csoportnál már régóta alkalmazzák a milkrun rendszert. Számomra is nagy élmény, mikor látom az alapanyaggal megpakolt szerelvényeket a tervezett időpontra megérkezni az állomásokra, és ugyanezen eszközök segítségével végzik a késztermék begyűjtését is. Egy szerelvény 4-5 vontatmányból áll, melyek vegyes összetételűek is lehetnek. A szerelvényeket leggyakrabban raklapszállító, polcos, csomagoló és anyagszállító eszközök alkotják, a mi feladatunk ezeknek az eszközöknek az igény szerinti optimalizálása, majd legyártása. A leírt anyagáramlási rendszer követelményeinek hagyományos targoncákkal nem lehet megfelelni, ezért van szükség a vontatmányokra.

- A Maxi-Szer tapasztalatai szerint általában milyen megfontolásból döntenek a vállalatok a vontatmányok alkalmazása mellett?

- A milkrun rendszer lényege, hogy a szállítások előre ütemezhetők, a szállítandó alapanyagok, alkatrészek, csomagolóanyagok, illetve késztermékek mennyisége a gyártási ütemezés szerint változhat. A rendszer kialakítása nem a mi feladatunk, ellenben gondoskodnunk kell az ahhoz leginkább illeszkedő szállító eszköz biztosításáról, így hát a szállító eszközök feladatra történő optimalizálásában már jelentős szerepünk van.

- Mennyire befolyásolja a vontatható szállító eszközök jellemzőit és tervezését az üzemelrendezés, illetve a termelési rendszer típusa?

- Erre a kérdésre ismét a vontatmányok felől közelítem meg a választ: felépül egy gyártóüzem előre meghatározott gyártósorokkal, egy azok megfelelő elrendezését tartalmazó terv alapján. Ez precízen tartalmazza a technológia helyigényét, a biztonságos közlekedéshez szükséges folyosókat, illetve a gyártósorokat kiszolgáló technikai folyosókat. Utóbbiakban közlekednek a vontatmányaink. Alapesetben a vontató 2-3 kocsit vontat, erre tervezzük az eszközöket.

Később felfut a termelés, új gyártósort kell elhelyezni, emiatt a kiszolgáló folyosó egyre szűkebbé válik. Adott esetben ehhez kell optimalizálni és átalakítani az eszközeinket. Ez folyamatos kihívást jelent.

- A fejlesztés terén beszélhetünk az alapvető termékjellemzők egyedi igényekhez igazításán túlmutató innovációs lehetőségekről? Milyen újításokon dolgozik a Maxi-Szer, illetve milyenekkel állt már elő?

- Már nagyon sok esetben eltértünk a sztenderd raklapszállító és polcos vontatmányoktól. Terveztünk görgősoros, billenthető platformú kocsit, ahol a fő szempont az ergonómia volt. A dolgozók számára nehéz volt behajolni a kocsin szállított konténerbe, ezért azt meg kellett billenteni a jobb hozzáférhetőség érdekében. Terveztünk szintén görgősorral ellátott komissiózó kocsikat az egyik legnagyobb nemzetközi logisztikai cég számára, de speciális AGV felépítményekkel is volt már dolgunk.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyártást megelőzően először prototípust készítsünk. Partnereink is szeretik ezt a megoldást, mert egy nagyobb széria gyártása előtt ilyen módon van lehetőség a tesztelésre, valamint az esetleges módosításra.

Fotó: Facebook/Maxi-Szer Kft.

- Milyen szerepet játszhatnak a digitális megoldások a vontatmányok használatában? Megtalálhatóak ilyen megoldások a Maxi-Szer kínálatában?

- Ilyen igény eddig nem érkezett felénk. Ha a szállított termékeket vonalkóddal kívánják azonosítani, akkor azt inkább célszerű a terméken elhelyezni. Ezzel együtt az eszközeinket igény szerint egyedi azonosító táblával szereljük fel, ezáltal biztosított a vontatmányok nyomon követése.

- A Maxi-Szer a vontatmányok tervezésén és gyártásán kívül azok karbantartásával is foglalkozik. Miért érdemes az eszközök szervizeltetését a cég munkatársaira bízni? Csak saját gyártású vagy harmadik felek termékeinek karbantartását is vállalják?

- A vontatmányok javítását, karbantartását több okból vállaljuk. Egyrészt a saját eszközeinkhez rendelkezünk alkatrészekkel, ezáltal a javítás amellett, hogy gazdaságos, viszonylag gyorsan el is végezhető. Ez mindenképp előny a partnereink számára. A javítási folyamatból ráadásul mi is tanulunk: látjuk, mely alkatrészek azok, amelyek sérülékenyebbek, mi az, amin esetleg a gyártási folyamatban változtatni kell. Másfelől az eszközök javítása viszonylag folyamatos munkát biztosít számunkra. Mindazonáltal termékeinket és a mi tervezőmunkánkat is dicséri, hogy partnereinknél nem sok javítandó eszköz van. Harmadik fél által gyártott eszközök javítását is oldottuk már meg, de nem ez a fő profilunk.

- Milyen távlati célkitűzései vannak a Maxi-Szernek az intralogisztikai vontatmányok tervezésében és gyártásában? Szerepel az elképzelésekben a gyártási kapacitás bővítése, esetleg külföldi piacok kiszolgálása?

- Folyamatosan próbálunk megfelelni az elvárásoknak. Ahogy előzőleg említettem, szeretünk prototípust gyártani, és tervezzük a prototípusok szakmai kiállításon történő bemutatását, hátha jó gondolatébresztővel szolgálunk a kilátogató leendő partnereinknek.

A gyártási kapacitásunkat is folyamatosan fejlesztjük. Nagy segítség a gyártási folyamatban az új sík- és csőlézer berendezés, melyek által már csak a felületkezelést kell bérmunkában megoldanunk. A gyártási folyamat többi része házon belül történik.

A külföldi megkeresésekre is nyitottak vagyunk, eszközeink már most is megtalálhatók Szerbiában és Szlovákiában.

- Mekkora és mely területeken aktív vállalatokat tudhat megrendelői között a vállalkozás?

- Büszkén mondhatjuk el, hogy már számos multinacionális vállalat beszállítói vagyunk. Vontatmányainkat használják a Bosch miskolci és hatvani gyárain kívül többek között a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.-nél, a Contitech cégcsoportnál, a Joyson Safety Systems Hungary Kft., a Wellis Magyarország Zrt., a GKN Automotive Hungary Kft., a SEGA Hungary Kft., illetve a Faurecia Kft. vállalatoknál.

Fotó: Maxi-Szer Kft.

Az 1996-ban alapított Maxi-Szer Kft. raktártechnikai rendszerek, intralogisztikai rendszerek és üzemeberendezések tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Az elmúlt évtizedekben számos logisztikai vállalkozás, multinacionális gyártó, autóipari beszállító bízta meg az intralogisztika területén felmerülő igények megol​dásával.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink