HR Ablak Újraválasztották a DUIHK elnökét

Újraválasztották a DUIHK elnökét

autopro.hu | 2023.05.12 04:20

Újraválasztották a DUIHK elnökét

Sávos András, a DUIHK újraválasztott elnöke | Fotó: Knorr Bremse Budapest

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2023. május 4-én tartotta éves taggyűlését. Ez volt a 30. közgyűlés az 1993-as alapítás óta. Az eseményen megerősítették Sávos Andrást elnöki tisztségében a DUIHK tagjai, újabb két évre.

Hirdetés

A közgyűlést megelőzően a tagok elektronikus úton adták le szavazataikat a tisztségviselők megválasztására és az alapszabály módosítására, az eredményeket a közgyűlésen hirdették ki.

Achim Weinstock alelnök felhívta a tagok figyelmét arra, hogy a közgyűlésre olyan időszakban kerül sor, amikor a világgazdaság évtizedek óta nem látott kihívásokkal néz szembe: háború Európában, infláció, ellátási hiány és más nehézségek. „Ezek a tényezők a tagvállalatainkra, a német és a magyar gazdaságra is hatással vannak" – mondta Weinstock. Ezt mutatja a DUIHK néhány napja közzétett konjunktúrafelmérése is, amelyből kiderült, hogy a cégek a gazdaság érezhető lassulására számítanak. Ennek ellenére a foglalkoztatási és beruházási szándékaik összességében pozitívak maradtak, amit Achim Weinstock úgy értelmezett, hogy a gazdasági visszaesést átmenetinek tekintik.

A felmérés szerint a saját vállalkozásukra nézve a legnagyobb kockázatot az energiaárak, a szakmunkáshiány és az árfolyam alakulása jelenti. A magyarországi telephely minőségének megítélése idén valamivel rosszabb volt, mint tavaly, többek között a támogatásokhoz való hozzáférés, a gazdaságpolitika kiszámíthatósága vagy éppen a jogbiztonság tekintetében – idézte a felmérésből Weinstock.

Fokozzák az erőfeszítéseket

„Különösen ezekben a kihívásokkal teli időkben a DUIHK tovább fokozza erőfeszítéseit, hogy minél hatékonyabban támogassa a tagokat üzleti tevékenységük kiterjesztésében vagy sikeres folytatásában" – biztosította a jelenlévőket az alelnök.

Achim Weinstock, a DUIHK alelnöke

Achim Weinstock, a DUIHK alelnöke | Fotó: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara

„A DUIHK sok pozitív visszajelzést kap a beruházási feltételekről, de ugyanúgy tisztában vagyunk azzal, hogy egyes üzletágak számára milyen problémás területek vannak" – mondta a Kamara alelnöke. Ezekről a kérdésekről a DUIHK rendszeresen egyeztet a magyar kormánnyal. „A DUIHK olyan partnere a gazdasági szereplőknek és a kormánynak egyaránt, amely mindig objektíven, adatokra és tényekre alapozva, tisztelettel képviseli a magyar és német tagvállalatok érdekeit. Mindenféle párbeszédet és egyeztetést kezdeményezünk és támogatunk Németország és Magyarország között. Eltérő vélemények létezhetnek a világról, de azt a luxust már nem engedhetjük meg magunknak, hogy kitérjünk az érdemi viták elől " – mondta Achim Weinstock.

Barbara Zollmann ügyvezető az elnökség jelentésében ismertette, hogy a DUIHK a kihívásokkal teli idők ellenére tovább erősítette erős tagsági bázisát, és 2022. december 31-én összesen 925 tagot számlált. A Kamara külgazdaság-ösztönzési tevékenységében 2022-ben a hangsúly a beszállítók keresésére és a vállalatok „nearshoring” terveinek támogatására helyeződött.

Számíthatunk egymásra

Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a taggyűlésen kijelentette, hogy nem vitás, hogy Magyarország legfontosabb partnere továbbra is Németország. „Ahogy mi is számítunk a németekre, úgy a németek, a német gazdaság is számíthat ránk” – mondta.

Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter

Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter | Fotó: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara

„Bízom abban, hogy éppen a magyar-német gazdasági együttműködés ereje az egyik olyan hajtómotor, amelynek köszönhetően nehéz években is tovább tudunk haladni” – folytatta, és hozzátette: „Ha ezeket az éveket magunk mögött fogjuk hagyni, akkor különösen nagyra értékeljük azoknak a hozzájárulását, akik ebben az időszakban döntöttek úgy, hogy Magyarországon fektetnek be.”

A vállalatokra nehezedő többletterhek, például a különböző „extraprofitadók” kapcsán, azt mondta a miniszter, hogy várhatóan a 2024-es év lesz az utolsó nehezebb év. „Amikor ezeken túl vagyunk, akkor ezeket az intézkedéseket és döntéseket is meg lehet szüntetni.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink