HR Ablak Tequa Akadémia: Minőséget képezünk, értéket teremtünk

Tequa Akadémia: Minőséget képezünk, értéket teremtünk

autopro.hu | 2021.11.15 10:22

Tequa Akadémia: Minőséget képezünk, értéket teremtünk

Fotó: Tequa Akadémia

A fenti mondat első része több, mint húsz esztendeje a Tequa szlogenje, talán nem túlzás azt állítani, hogy ars poeticája is. Erről és az újdonságokról kérdeztük Gedővári Dórát, a Tequa Akadémia értékesítési - és operatív vezetőjét.

Hirdetés

- Mit jelent a „Minőséget képezünk” mondat a Tequa Akadémia zászlaján?

- A „minőséget képezünk” egyrészt a minőségirányítási képzéseinkre vonatkozik, másrészt arra a szakmai tudásbázisra, amelyet az elmúlt évek alatt felhalmoztunk, illetve amelyet oktatóink, trénereink biztosítanak minden egyes képzésünkön.

- Ha jól értem, akkor az oktatók, trénerek adják ennek a szlogennek az alapját?

- Igen. Kizárólag olyan oktatókat alkalmazunk, akik a magasszintű elméleti tudáson kívül több éves gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek, legyen szó auditori, lean vagy esetleg six sigma képzésről. Számunkra kiemelten fontos, hogy trénereink valós, megélt és személyes példákkal, tapasztalatokkal tudják kiegészíteni a tananyagot, ezzel is elősegítve a jobb megértést, a tananyag szilárdabb beépülését a résztvevők számára.

Az elmúlt évek hallgatói visszajelzései egyértelműen alátámasztják és visszaigazolják azt, hogy ez az út helyes és célravezető. Résztvevőink szinte minden alkalommal kiemelik, hogy az oktatók által hozott gyakorlati példák nagyon hasznosak az anyag jobb megértése szempontjából. Bátran kijelenthetjük, hogy ők a Tequa bástyái, hiszen ki tudná jobban átadni a tudást a résztvevőknek, mint az olyan szakemberek, akik az adott iparágakban, területeken dolgoztak és dolgoznak.

- Az oktatókhoz kapcsolódik az „értéket teremtünk” jelmondat is?

- Természetesen. Az elmúlt évek megmutatták számunkra, hogy hallgatóink és partnereink számára nagyon fontos, hogy az adott képzéshez kapcsolódó tananyagot minél részletesebben adják át, de talán még lényegesebb, hogy a képzéseink során alkalmazott gyakorlati feladatokkal és az oktatóktól kapott tapasztalati információkkal olyan tudással gazdagodjanak a minket választók, amelyet a későbbiek folyamán a saját területükön, a napi munkájuk során hasznosítani tudnak. Ez egyértelmű elégedettséget és hatékonyságnövelést biztosít nemcsak a hallgatónak, hanem a munkáltatójának is.

Az értékteremtést tovább gondoltuk a pandémia időszaka alatt és a három napnál hosszabb képzések esetén (leginkább a vállalatspecifikus, kihelyezett képzésekre vonatkozóan) egy gyakorlati napot ajánlunk fel a partnereinknek, ami azt jelenti, hogy az elméleti képzések után, mintegy utánkövetésként, a megrendelő telephelyén az adott témát a helyi folyamatok figyelembevételével, oktatói támogatás mellett ültetjük át a gyakorlatba, a napi munkába. Ez adott esetben jelenthet akár „próba auditot”, akár egy 8D vagy PFMEA elkészítésében való támogatást.

Gedővári Dóra, a Tequa Akadémia értékesítési és operatív vezetője.

Gedővári Dóra, a Tequa Akadémia értékesítési és operatív vezetője. | Fotó: Tequa Akadémia

- Milyenek az eddigi visszajelzések?

- Partnereink nagy örömmel fogadták ezt a szolgáltatást, most, hogy már ismét engedélyezett a kontaktos képzés, a vállalatoknál személyesen is jelen tudnak lenni oktatóink, nagy lendülettel vetettük bele magunkat a gyakorlati megvalósításba és nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk. Leggyakrabban nem az a kérdés, hogy szükség van-e erre vagy hogy növeli-e a hatékonyságot, hanem az, hogy hogyan tudják a munkatársaknak ezt a lehetőséget biztosítani a napi feladataik elvégzése mellett, hiszen az élet nem áll meg, a vevői, megrendelői igényeket ki kell elégeti.

- Lehet ezeket a gyakorlati elemekre épülő képzési programokat még fokozni?

- Abszolút. Egyrészt azzal, hogy témaköreink nagy részét angol és német nyelven is oktatjuk. Ezzel sok olyan vállalat élt, mely több országban jelen van és az adott területen együttműködő kollegák így egyszerre kapták meg ugyanazt a képzést, elősegítve ezzel az „egy nyelvet beszélünk” érzést és a szakmai tudást is.

A gyakorlati tudásátadást gondoltuk tovább, amikor életre hívtuk az Auditori Akadémiánkat. Ez egy háromszor két napos képzés gyakorló auditoroknak és aspiránsoknak is, mert adott szabványt (ISO9001:2015, IATF 16949:2018 és VDA 6.3) szakmai oldalról dolgozzunk fel, de a szakmai elemek mellé bekerülnek soft elemek is, úgymint kérdezéstechnika, asszertív kommunikáció vagy prezentáció technika. Hisszük és valljuk, hogy a szabványismeret elengedhetetlen az auditori munkánál, de annak sikere és hatékonysága nagyban függ attól, hogy az auditor miképp tud kommunikálni, hogyan képes egy mindenki számára hasznos együttműködést kialakítani, illetve egy nyitó vagy záró értekezlet során hogyan prezentálja az audit céljait és eredményeit a vezetőségnek. A kommunikációs gyakorlatok nemcsak az auditori munka során, hanem bármely tárgyaláson vagy értekezleten, no és persze a magánéletbe is beépíthetőek és eredményesen használhatóak.

- A képzés során tehát váltakoznak a hard és a soft elemek?

- A képzés alapját az adott szabványa adja, amelyre ráépül a soft készségfejlesztés. Ez egyebekben a képzés végére esetpéldákon keresztül szimulált auditszituációt is jelent, ahol a tanfolyam során megtanult technikákat már alkalmazni is tudják a hallgatóink. A gyakorlati feladatok elvégzését követően a résztvevők visszajelzéseket kapnak a trénerektől, melyeket később be tudnak építeni az „éles” szituációkba.

- Mikor indul az első képzés?

- A tematikáink és a tananyag egy része elkészült már, még a finomhangolások és az egyeztetések zajlanak a szakmai trénerek és a soft skill tréner között, hogy a hatékonyságot és az élményt maximalizálni tudjuk. Az első képzés 2022. januárjában indul, kéthetes elcsúsztatásokkal, két napos etapokban, összesen hat napban.

- Milyen tanúsítványt szereznek azok, akik ezt a képzést választják?

- Akik az adott témában nem jártasak, azok a normál auditori képzésünkhöz képest jelentős többlettechnikát kapnak, de ugyanúgy biztosítjuk az auditori tanúsítványt. Bízunk benne, hogy a partnereink és a hallgatóink nagyon hamar felismerik, hogy plusz két-három napos képzéssel akkora tudást és készségfejlesztést szereznek, hogy megéri az időráfordítás, legyen szó kezdő vagy gyakorló auditorról.

- Hol található további információt a témáról?

- Napokon belül elkezdjük a tematikák feltöltését a honlapunkra (www.tequa.hu), készítünk rövid interjúkat az adott témákat oktató trénereinkkel, illetve videókat is osztunk meg a FB oldalunkon és elindulnak a hírleveleink. Aki azonnali információt szeretne, az keressen bennünket a [email protected] emailcímen vagy bármelyik elérhetőségünkön.

Fotó: Facebook/tequa.akademia

Kiemelt Partnereink