HR Ablak Nagy a toborzási kedv a magyar vállalatoknál

Nagy a toborzási kedv a magyar vállalatoknál

autopro.hu | 2022.06.17 04:17

Nagy a toborzási kedv a magyar vállalatoknál

Fotó: Pixabay

A következő negyedévben a hazai munkáltatók 30 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 17 százalékuk tervez. Rekord magas 39 százalékos foglalkoztatási szándékot jeleztek a Nyugat-Dunántúl munkáltatók – derül ki a ManpowerGroup által közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Hirdetés

Az előző negyedévhez hasonlóan a munkáltatói válaszokból származtatott Nettó Foglalkoztatási Mutató plusz 13 százalékos átlagos értéket ért el, amely 2021 azonos időszakához képest öt százalékpontos növekedést jelent. ManpowerGroup a világ 40 országában, összesen több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 520 fős reprezentatív mintában szereplőket kérdezték meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

Üresen állnak a pozíciók

„Optimizmusra ad okot, hogy a második negyedévben tapasztalt visszafogottabb előrejelzést megtartva stabilizálódott a munkaerő-bővítési szándék. Azonban rendkívül nagy terhet ró a vállalatokra a megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók hiánya. A tehetséghiány a cégek háromnegyedét érinti, ami rendkívül magas” – mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

A 13 százalékos átlagos létszámbővítési mutatót tovább árnyalják, az egyes szektorok közötti jelentős különbségek. Habár öt százalékponttal gyengült az előző negyedévhez képest, továbbra is az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektor (30 százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval) a legversenyképesebb ágazat, ugyanis a 42 százalékuk tervez létszámbővítést. Négy egymást követő negyedév 21 százalékpontos növekedése után, az elmúlt három év legmagasabb Nettó Foglalkoztatási Értékét regisztrálták a gyártás szektorban (21 százalék), 36 százalékuk prognosztizált bővülést a következő negyedévben.

A legnagyobb növekedést 2021 harmadik negyedéve óta a termelés szektor mutatja, 23 százalékpontos növekedéssel. További növekedés várható a bank, hitelintézet, biztosítás és ingatlanszektor területén (36 százalék) és az építőiparban (33 százalék). Azonban negatív rekordot is hozott a kutatás. 2013 negyedik negyedéve óta mínusz nyolcas mutatóval a legalacsonyabb értéket mértek az oktatás, egészségügy, szociális munka és kormányzat területén.

Kereslet a régiókban

A kutatás kezdete (2009) óta soha nem tapasztalt magasságú, 39 százalékos munkaerőfelvételi szándékot regisztráltak a Nyugat-Dunántúlon, amely 2022 második negyedévéhez képest 30 százalékpontot, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig 40 százalékpontot emelkedett. Ezt követi a Dél-Dunántúl régió foglalkoztatási előrejelzése plusz 34-es érékkel. Budapest azonban leszakadt az élbolytól, az előző negyedév 18 százalékos értékéhez képest nyolc százalékot regisztráltak, míg a leginkább visszafogott várakozásokat Észak-Magyarország (négy százalék) területén mérték a felmérés készítői.

A cégméretet tekintve, mind a négy kategóriában növekedésre számíthatunk. A létszámnövelést tervező cégek aránya a középvállalkozások, vagyis az 50-249 főt foglalkoztató cégek körében a legmagasabb: ebben a körben 17 százalék a Nettó Foglalkoztatási Mutató értéke.

Nemzetközi trendek

A ManpowerGroup globális Munkaerőpiaci Előrejelzése világszerte optimizmust mutat, a 40 vizsgált országból csupán Görögországban jeleznek előre minimális visszaesést (mínusz egy százalék). A globális derűlátást jelzi, hogy nemzetközi összehasonlításban a plusz 13 százalékos magyarországi kilátások a szerényebbek között szerepel, így a 40-es lista 33. helyét foglalja el. Az élen Mexikó (plusz 59 százalék), Brazília (54 százalék), India (51 százalék), Kolumbia és Kanada (43-43 százalék) állnak. A vizsgált körben szereplő uniós országok közül a leglátványosabb munkaerő-bővülés Portugáliában (37 százalék), Finnországban (36 százalék) és Hollandiában (35 százalék) várható. Az uniós országok közül Magyarországnál gyengébben teljesített Románia, Szlovákia (12-12 százalék) és Lengyelország (11 százalék).

Tehetséghiány a szektorokban

A ManpowerGroup felmérésében ismét feltett a szabad pozíciók betöltéséhez kapcsolódó nehézségekről is kérdéseket. A nemzetközi átlaggal megegyezően, a hazai munkáltatók 75 százaléka tapasztal nehézségeket a pozíciók betöltése kapcsán. A bank, pénzügy, biztosítás és ingatlan szektor megkérdezett munkáltatóinak 86 százaléka küzd tehetséghiánnyal, ezt követi a nagy- és kiskereskedelem (82 százalék), majd a gyártás (80 százalék) szektor. A megkérdezettek 27 százaléka számára a gyártás területéhez kapcsolódó szakértők megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást, ezt követi a logisztika 20 százalékkal, majd 17 százalékkal az IT/adat és a marketing/értékesítés területéhez kapcsolódó kompetenciák.

A munkáltatók által elvárt készségek között a három legnehezebben megtalálható készség a rugalmasság, stressztűrés és alkalmazkodóképesség (31 százalék), az együttműködési és csapatmunkával kapcsolatos készségek (26 százalék), valamint felelősségtudat, megbízhatóság, fegyelmezési készség (25 százalék).

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink