HR Ablak Már nem éri meg váltogatni a munkahelyeket

Már nem éri meg váltogatni a munkahelyeket

autopro.hu/P.B. | 2023.10.16 17:21

Már nem éri meg váltogatni a munkahelyeket

Fotó: Pixabay

Elsősorban az Egyesült Államokban jellemző, de Európában, így Magyarországon sem ismeretlen jelenség, hogy a munkavállalók bizonyos munkakörökben (jellemzően fehérgalléros pozíciókban) gyakori rendszerességgel váltanak munkahelyet, ezzel nagyobb mértékben növelve a fizetésüket, minta hűségesek maradnának. Ez a gyakorlat úgy tűnik, egyre kevésbé éri meg.

Hirdetés

Az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a különbség azok fizetése között, akik egy cégnél maradtak hosszabb ideig, és azok között, akik közben váltogattak az állások között. Bár még mindig jobban megéri a munkahelyek között „ugrálni”, a közelmúlt tendenciája alapján ez már nem marad így sokáig – és a remélt előny sem olyan magas, mint korábban.

Az ADP Pay Insights 10 millió egyesült államokbeli alkalmazott bérszámfejtési adatain alapuló felmérése szerint a munkahelyet váltók éves fizetésének medián növekedése 15 és 16,5 százalék között volt 2022 nagy részében. A munkahelyükön maradók átlagos béremelése lényegesen alacsonyabb volt, 7 és 8 százalék között mozgott, vagyis a fele annak, amit az állásváltók kaptak. Az elmúlt néhány hónapban azonban megváltozott a helyzet.

2023-ban a nyitott álláhelyek száma a történelmi csúcsról jelentősen visszaesett, és az egyes iparágakban kevesebb betöltetlen pozíció maradt. A munkaerőpiaci kínálat és a kereslet közötti egyensúlytalanság fokozatos enyhülésével a fizetések növekedése is lelassult.

Már nem jelent előnyt a folyamatos mozgás

Az ADP szerint ez a lassulás sokkal hangsúlyosabb volt a munkahelyet váltók esetében, ami kisebb különbséget eredményezett az állásváltók és a hűségesek fizetése között. Míg tavaly áprilisban 8,8 százalékpontos szakadék volt a két bér között, addig a medián béremelések különbsége 2023 szeptemberére 3,1 százalékpontra csökkent – vagyis még mindig nagyobb mértékben nő annak a fizetése, aki gyakran vált munkahelyet, de a különbség sokkal kisebb.

Ennek eredményeként a munkahelyükön felmondó amerikaiak száma is jelentősen csökkent, véget vetve a világjárvány utáni egyik meglepőbb munkaerő-piaci trendnek, az USA-ba csak „Great Resignation”-nek, vagyis a nagy felmondásnak nevezett időszaknak – írja elemzésében a Statista.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink