HR Ablak Kevésbé félnek állásuk elvesztésétől a magyarok

Kevésbé félnek állásuk elvesztésétől a magyarok

autopro.hu | 2023.11.08 10:16

Kevésbé félnek állásuk elvesztésétől a magyarok

Fotó: SafetySkills

A megkérdezettek 2022 őszéhez képest optimistábban tekintenek az őket foglalkoztató cég jövőbeni piaci kilátásaira, ugyanakkor tavaly óta enyhén csökkent az általános bizalom azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges állásvesztés esetén az érintettek mennyire könnyen találnának a képzettségüknek megfelelő új pozíciót. A kedvezőtlen reálgazdasági mutatók dacára a tavalyi és az azt megelőző év azonos időszakával összevetve nincs számottevő változás a hazai munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetükkel kapcsolatos megítélése kapcsán – derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

Hirdetés

Az idei harmadik negyedévben készült felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 74 pontos értéket vett fel, amely a megelőző negyedévhez képest ugyan 1 pontos esést, de az előző évhez képest 1 pontos emelkedést jelent.

„A magyar munkavállalók mostani hangulata visszatükrözi az alacsony munkanélküliségi rátát, vagyis a kedvezőtlen gazdasági helyzet alapvetően továbbra sem befolyásolja a munkaerőpiaci folyamatokat” – mondta el a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója. Kiss Márk István szerint a munkavállalók bizalmi attitűdje stabilizálódni látszik az elmúlt negyedévek tendenciája alapján, még akkor is, ha ezek az értékek messze elmaradnak a Covid-járvány megelőző időszakához képest.

Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók negyedének (24 százalék) a háztartása kevesebb, mint egy hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, ami a tavalyi harmadik negyedévhez képest 7 százalékpontos emelkedést mutat. Emellett az előző év hasonló időszakához képest 26 százalékról 33 százalékra emelkedett azok aránya, akik legfeljebb 3 hónapot bírnának ki a fő kereső munkanélkülisége esetén, míg 20 százalékról 18 százalékra esett azok aránya, akik akár több mint egy évet is képesek lennének ilyen módon átvészelni.

Valamennyivel kisebb az állásvesztés esélye

Az interjúalanyok több mint egyharmada (34 százaléka) azt is elmondta, hogy valamilyen szinten aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami nem jelent érdemi változást az előző negyedévhez (35 százalék) képest, ugyanakkor az előző év hasonló időszakához (39 százalék) viszonyítva már érzékelhető a csökkenés.

A felmérés szerint az előző negyedévhez képest 4 ponttal ugyan csökkent, de a megelőző évhez képest változatlan, 73 pontos értéket vett fel az a mutató, amely a munkavállalók azzal kapcsolatos attitűdjeit méri, hogy a jelenlegi pozíciójukat mennyire érzik biztosnak az adott cégen belül. Az erre vonatkozó részadatok szerint a válaszadók 54 százaléka azt gondolja, hogy az több mint 5 évig biztosan meg fog maradni, ami az előző év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest 2 pontos csökkenést mutat.

A fenti, kissé negatív tendenciának ugyanakkor ellentmond, hogy az előző évi adatokkal összevetve 4 ponttal emelkedett, az előző negyedévhez képest pedig változatlanul 85 pontot vett fel a munkavállalók mostani munkahelyük fennmaradásával kapcsolatos optimista percepciója. A részeredmények alapján az interjúalanyok 69 százaléka úgy vélte, hogy a cég, ahol dolgozik - függetlenül a saját pozíciójától - még több mint 5 évig biztosan megmarad. Az ezzel kapcsolatos percepció 2 százalékpontot esett az előző év hasonló időszakához képest. Némi aggodalomra adhat okot az is, hogy az előző negyedévhez képest változatlan szintet (62 pont), az előző év hasonló időszakához képest viszont 3 pontos esést ért el az a mutató, amely azt vizsgálja, hogy a munkavállalóknak mekkora bizalma van abban, hogy egy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén milyen könnyen találna a képzettségének megfelelő új állást.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink