HR Ablak Jobban járnak a szülők az új munkahelyi szabályokkal

Jobban járnak a szülők az új munkahelyi szabályokkal

MTI | 2022.12.01 12:22

Jobban járnak a szülők az új munkahelyi szabályokkal

Fotó: Audi MediaCenter

Várhatóan december elején kerül a parlament elé a törvénycsomag, melynek részletei a törvényhozás honlapján már elérhetőek. Elsősorban a családos munkavállalók helyzete javulhat a változások következtében.

Hirdetés

Az MTI összefoglalója szerint a gyermekek hároméves koráig 44 nap szülői szabadság jár, az apanapok száma pedig a duplájára nő, és két hónapon belül tíz nap lesz. Ez nem minden, ugyanis a rugalmas munkavégzést is segíteni fogják: a gyerek nyolcéves koráig a szülők kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat. A kérelemre 15 napon belül köteles válaszolni a munkáltató.

A munkavégzés kiszámíthatóságát növeli a törvénycsomag rendelkezése, amely szerint a korábban közölt munkaidő-beosztás kollektív szerződéssel is csak legkésőbb a munkakezdés előtt 48 órával változtatható meg.

A parlament honlapján megjelent T/1845 Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette elő.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink